22:09 08.11.2023

Представники ініціативної групи звернулися до громадськості з описом кричущої безгосподарності у Стратегічному плані розвитку Житомирщини

6 хв читати

Представники ініціативної групи Раковицького старостинського округу (Раковичі, Негребівка, Товсте, Раївка, Забілоччя, Гута Забілоцька Житомирської області) звертаються до громадськості з описом кричущої безгосподарності у Стратегічному плані розвитку Житомирщини.

90 га землі поблизу Радомишля призначені “ПЛАНОМ ЗАХОДІВ НА 2021-2023 РОКИ З РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ РОЗВИТКУ ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ НА ПЕРІОД ДО 2027 РОКУ”  для розробки  доломітового кар’єру та побудови підприємства з переробки корисних копалин. Ділянка під кар’єр і підприємство розташована на відстані 300 м від межі найближчого приватного помешкання.

Дослідне розвідування покладів доломітів почалось у 1970-х роках. Тоді в колодязях навколишніх сіл впав рівень води  впав, в деяких з них вода зникла взагалі.

У 2010 році Державна служба геології та надр уклала з ТОВ «Доломіне»  договір про придбання спеціального дозволу на промислову розробку Негребівського родовища доломітів (№5210 від 01.11.2010, чинний до 2030 року), хоча громада на загальних зборах проголосувала проти.

Никоненко Альбіна: “За ці 12 років володіння спецдозволом компанія так і не спромоглася зробити оцінку впливу на довкілля”. Хоча у п.1 ст.3 Закону України ”Про оцінку впливу на довкілля” сказано: «Здійснення оцінки впливу на довкілля є обов’язковим у процесі прийняття рішень про провадження планованої діяльності. Така планована діяльність підлягає оцінці впливу на довкілля до прийняття рішення про провадження планованої діяльності”.

Через це та через ряд інших порушень у діяльності ТОВ “Доломіне” Державна служба геології та надр подала в суд про припинення дії виданого спеціального дозволу, і 17.10.2022 виграла в суді першої інстанції, однак 18.10.23 програла в апеляційному суді.

Про те, що буде прийняте стратегічне рішення, яке вплине на все життя у нашому регіоні, - відведення 90 га землі для компанії “Доломіне” на сесії міськради - мешканцям громади стало відомо випадково із приватного повідомлення небайдужих громадян у фб”.

Засідання міськради Радомишля 28.09.23 відбулося у присутності великої кількості мешканців сіл, які висловили категоричний протест через прогнозовані наслідки розробки.

З 18 старостинських округів два категорично проти - і висловили це на загальних зборах - а ще два занепокоєно спостерігають за розвитком подій, готові долучитися будь-якої миті. Не кажучи про уважність до можливої проблеми з боку Макарівської селищної громади Бучанського району Київської області, яка теж знаходиться в зоні можливих наслідків розробки.

“Те, що пам'ятають жителі, не тільки вражає, воно лякає”.

Видобуток в радянські часи почався із проблеми - “пливунів”, які не давали можливості навіть зробити проби.

Доктор геологічних наук, мешканець села Негребівка, В. Загнітко: “Темою моєї наукової роботи були карбонатні породи, в тому числі доломіти Негребівського кар’єру. я багато знаю про ці породи - вони не є стратегічними. І це родовище не варте тих зусиль, які можуть бути покладені на його розробку. Проби доломіту, що були в селищній раді, демонструють низьку якість матеріалу. Крім того, в спецдозволі вказані доломіти, а йдеться про розробку також гнейсів і гранітів, на що дозволу немає”.

Однак найголовнішим питанням у процесі видобутку є вода.

“Над цими доломітами знаходиться потужний і унікальний водоносний горизонт, який складно стримати. Відкачувалося 13,5 тис. м3 води на добу! До того ж, ця вода питна і має прекрасні показники якості, в тому числі містить срібло, про що є свіжі дослідження, зроблені самими мешканцями”.

Ґрунти у регіоні бідні, а без поливу взагалі стають неродючими. Зниження рівня води призведе до загибелі добре збереженої флори та фауни.

Економічна доцільність проєкту сумнівна. Враховуючи досвід дослідної розробки, зрозуміло, що видобуток потребує величезних супутніх витрат - прокладання нової лінії електромереж, будівництво дороги та водогону, водовідведення, водозабезпечення лісових та аграрних господарств. ТОВ “Доломіне” згідно з офіційною інформацією є компанію з статутним капіталом 5, 5 млн. грн., 1 (одним!) працівником, мінімальним доходом і обіцяє протягом 5 років створити 25 робочих місць.

Натомість агробізнеси, які вже працюють у наших старостинських округах і надають в сезон робочі місця понад 550 особам, внаслідок розробки постраждають  і не зможуть сплачувати податки в місцевий бюджет. А ця цифра за минулий рік становила понад 7 млн грн.

Аргумент місцевої влади про економічну доцільність видобутку та потенційні податки, що прийдуть у громаду, за таких обставин не зрозумілий, як і поведінка ТОВ “Доломіне”, яке жодним чином не доводить, що буде дбати про громаду.

На сході та півдні нашої держави краще знають, що таке жити без води. А от в Радомишлі планують дозволити просто скидати величезні об'єми питної води, що є кричущою безгосподарністю. Право людини на воду та санітарію 28 липня 2010 року Генеральна Асамблея ООН визнала міжнародним - в нашій громаді воно буде порушене.

“В далекі 70-і внаслідок меліорації наші землі вже осушено - болота щезли. Ми живемо на поливі. І якщо не поливати, рости нічого не буде”, - Наталія Опімах, місцева мешканка.

Прогнозовані локальні наслідки для радомишльської громади:

  • значне зниження рівня підземних вод,
  • втрата доступності питної води,
  • нанесення шкоди флорі та фауні,
  • забруднення повітря,
  • підвищення рівня шуму,
  • неможливість роботи аграріїв,
  • фінансові втрати кожного домогосподарства, приватних підприємств та Радомишльської отг (податки),
  • втрата робочих місць,
  • руйнування єдиної грунтової дороги,
  • загроза життю і здоров'ю мешканців громади.

Ст. 50 Конституції України говорить: ”Кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди”.

Наталія Опімах: “Так до чого ж тут Стратегічний план розвитку Житомирщини? Саме цим документом передбачено складний видобуток копійчаних доломітів фірмою, фінансова спроможність якої сумнівна. У нас будуть терикони і пустеля, а нижче по течії Білки після скидання такої маси води - підтоплення, зниження якості питної води, втрата риби.

“Стратегія” пройшла всі процедури обговорення і оприлюднення, отримала всі дозволи. Але доведення її до громади на місцевому рівні не здійснювалося ніяк. З усього депутатського корпусу Радомишльської міськради питанням зацікавився один депутат - і не той, що закріплений за нашим селом”.

Стратегія допускає зміни у зв’язку з оновленням інформації, але наразі вони не внесені, бо, крім громади, їх нікому ініціювати.

Це не єдиний дозвіл, який продано Державною службою геології та надр на території Раковицького старостинського округу. Проданий дозвіл на видобування піску, і фірмі "Друга гранітна компанія", яка його купила за 6 млн. грн, слід би було знати, що громада категорично проти, а на земельні ділянки, призначені під видобуток, немає кадастрового номера. Крім того, мітки на карті демонструють накладку на людські паї.

На наш погляд стратегія - це про розвиток, а не про занепад, не про наперед очевидний скандал.  Економічно невиправдана зміна ландшафту, яку ми матимемо внаслідок необдуманих дій обласної та міської рад, стане зміною життя регіону, який гостинно прихистив багатьох біженців у перші місяці повномасштабного вторгнення.

Наталія Опімах: “Чому до Житомирщини ставляться як до сировинного придатка?! Область рясніє кар'єрами і має лише 1 санаторій, маючи прекрасні рекреаційні можливості.

Наш кар'єр, довкола якого точаться ці події, може стати місцем для відпочинку дітей або реабілітаційним центром для військових.

Ми не проти бізнесу. але він має бути розумний, доцільний і прозорий”.

23 листопада 2023 р. буде відбуватися чергове засідання Радомишльської міськради. Дуже хочеться, щоб депутати прийшли спілкуватися з громадою в селах. Але якщо для спілкування треба прийти громаді на засідання, ми прийдемо.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА