15:00 09.11.2023

Cоціологічне опитування щодо сприйняття росіянами війни в Україні за жовтень 2023

3 хв читати

Український інститут майбутнього спільно з “Нью Імідж Маркетинг Груп” презентували результати соціологічного опитування щодо настроїв росіян на жовтень 2023 року.

Респонденти дали відповіді на питання щодо найбільш резонансних подій в Росії; цілей так званого “СВО”; мобілізації; очікувань від цьогорічних виборів, а також змін, пов’язаних з рівнем життя, матеріальним становищем тощо.

Опитування було проведено у період з 15 по 30 жовтня 2023 року.

Ключові результати дослідження:

  • Похід Пригожина на Москву дійсно став подією, яка хоч трохи розбурхала мляве російське суспільство.  Але  того  запалу  вистачило  ненадовго.  Ситуаційний  критичний  порив  по відношенню  до  політичного  керівництва  рф,  викликаний  вагнерівським  бунтом  та загибеллю Пригожина, змінився звичною апатичною лояльністю до влади та приреченою  згодою  з  напрямком  руху  країни.  Рейтинги  більшості росполітиків  високого  рангу (включаючи  путіна),  які  помітно  просіли  у  серпні  2023,  знову  підросли,  хоча  і  не повернулися  до травневих показників.
  • Хоча  загибель  Пригожина  залишається  найбільш  важливою  подією  останніх  кількох місяців, всі інші події, в тому числі пов’язані з війною в Україні, значно поступаються другій за значимістю події — подорожчанню цін на автомобільне паливо.
  • Майже  половина  (43%)  опитаних  говорить  про зниження  рівня  життя.  У  22%  росіян знизилися доходи. 15% респондентам не вистачає грошей на ліки та медицину. Також майже  половина  опитаних  (42%)  шукали  додаткову  роботу.  Але  це  скоріше  фонове невдоволення  життям,  ніж  зародки  протесту.  Лише  для  чверті  росіян  головну відповідальність за зниження рівня життя несе путін. Головним винним виявився варіант "інше" який в значній мірі включає зовнішні та абстрактні сили: санкції, Америку, Україну, кризу, олігархів тощо.
  • Дещо (на 5%) збільшилася кількість тих, хто вважає, що росія досягла цілей СВО. Тепер таких 41%. Зберіглася тенденція до збільшення кількості тих, хто би підтримав завершення СВО, якби путін її припинив на тій лінії фронту, на якій росія зупинилася. Зараз таких 67%, а  серед  більш  молодих  таких  ще  більше.  "Заплатити"  за  мир  відведенням  військ  з захоплених Херсонської та Запорізької областей готові 40%, Херсонської та Запорізької областей та з Донбасу – вже 34%, а взагалі з України – 24%.
  • Баланс тих, хто підтримує та не підтримує мобілізацію зсунутий  трохи у бік її противників (44% на 50%). Ще більше цей баланс зсунутий у випадку виникнення питання про чергову нову хвилю мобілізації (17% на 69%). Тобто опитані виступають за "нормальний" її хід, а не форсований, як було рік тому. Найбільше противників мобілізації серед молоді.
  • Повільно, але продовжують зростати відчуття втрат на фронті. 21% вказало, що серед їх близьких та рідних є загиблі на війні. Найбільше таких на Північному Кавказі та Далекому Сході. Так само росте й усвідомлення великих (понад 100000) загальних людських втрат. 
  • Чеченське питання є в цьому опитуванні чи не єдиним питанням, відповідь на яке розколює россуспільство  приблизно  навпіл.  34%  вважає,  що  Чечня  – це  фактично  некерована Кремлем республіка, де не діють росзакони. Ще 13% вагаються у цьому питанні. 53% з цим твердженням не погоджуються. Проте тих, хто вважає, що Чечня відмовилася від планів відокремитися від рф вже менше – 46%. Можна також сказати, що чеченське питання хоч і продовжує бути гострим, проте останні події навколо Чечні залишилися мало помітними.

Тобто ця тема завжди "фонить".

  • Також суперечливою є фігура Кадирова, якого 36% вважає "справжнім патріотом росії", а 18% тим, хто використовує росію у своїх інтересах. Цікаво, що майже третина (32%) вважає, що Кадиров – це "справжній патріот росії, який використовує її у своїх інтересах", і одне іншому не заважає. Кадиров також є найбільш рейтинговим Z-кандидатом (правда лише з 4%) у президенти, якщо путін не буде брати участь у виборах.
  • Основним  джерелом  отримання  інформації  в  рф  став  інтернет,  який  дещо  випередив телебачення. Лідерами серед соціальних мереж передусім є Телеграм та Вконтактє.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА