17:40 20.11.2023

Нова ера освіти: підтримка шкільних викладачів від ЮНЕСКО та EdEra — безкоштовний курс із цифрової педагогіки та Спільнота сучасних учителів

2 хв читати

В Україні для шкільних викладачів стартував безкоштовний курс із підвищення технологічних навичок — Цифровий учитель. Ініціаторами та розробниками проєкту є міжнародна організація ЮНЕСКО та студія онлайн-освіти EdEra. Створення програми підтримали Міністерство освіти і науки та Google.org. 

На освітній курс, що має на меті навчити вчителів користуватися цифровими інструментами для поліпшення освітнього процесу, вже зареєструвалися понад 30 тис. осіб! Викладачі вже четвертий рік поспіль вимушені проводити уроки за надзвичайних умов, тож саме на їхньому успішному досвіді, розробках вітчизняних експертів та сучасних технологічних трендах побудовано програму курсу «Цифровий учитель». Її складено таким чином, щоб отримані знання відразу застосовувалися на практиці. 

Після завершення курсу освітянам буде легше не тільки організувати навчальний процес в онлайновому або гібридному форматі, а й налагодити взаємодію з учнями. Адже в програмі передбачений окремий блок психологічних методик для покращення ментальної стійкості й рівноваги педагогів. 

Підвищення технологічного рівня підготовки вчителів є нагальною потребою для України. Так, заступник Міністра освіти і науки України з питань цифрової трансформації Дмитро Завгородній зазначив, що цьогоріч майже 1 млн українських школярів змушений здобувати освіту дистанційно. Тож завдання держави — забезпечити рівний доступ до навчання всім учням. 

Курс «Цифровий учитель» складається із 7 модулів, що пропонують практичні вправи, тести та корисні посилання на додаткові ресурси. Важливою частиною програми є матеріали щодо збереження психічного здоров’я, психосоціальної підтримки, соціально-емоційного навчання. Учителі опанують дієві та перевірені інструменти, завдяки яким зможуть психологічно підтримувати не тільки себе, а й колег та учнів.

Освітяни, що пройшли курс, отримають офіційний сертифікат із підписом міністра освіти. Та для цього потрібно прослухати 30 годин програми й виконати без помилок 80 відсотків тестів. Нагадаємо, що за нормами викладачі мають присвятити вдосконаленню своїх навичок та самоосвіті 150 годин протягом 5 років.

Для підвищення ефективності здобутих знань у межах курсу створено Спільноту сучасних учителів, яка функціонує у фейсбуці. У цій групі освітяни мають змогу отримати відповіді на питання щодо технологій, поділитися досвідом упровадження цифрових інструментів, дізнатися новини курсу «Цифровий учитель», а ще взяти участь у вебінарах, воркшопах та конкурсах. Для зручності Спільнота сучасних учителів розподілена за фаховими напрямами, наприклад, для викладачів точних, природничих, гуманітарних наук тощо.  Наразі ком’юніті нараховує вже понад кілька тисяч учасників.

«ЮНЕСКО з лютого 2022 року підтримує українських вчителів, — зазначає Стефанія Джанніні, помічниця генерального директора ЮНЕСКО з питань освіти. У новому навчальному році організація вкотре наголосила на своїй підтримці, «бо освіта — це наріжний камінь, на якому будується майбутнє України»,  підкреслює пані Стефанія.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА