16:48 26.01.2024

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді терміново закликає до поновлення підтримки в Україні, оскільки війна триває

6 хв читати
Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді терміново закликає до поновлення підтримки в Україні, оскільки війна триває

КИЇВ – Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді заявив про критичну гуманітарну ситуацію, страждання цивільного населення по всій Україні та погіршення умов, оскільки постраждалі від війни особи потерпають ще дужче у розпал зими.

Учора пізно ввечері Гранді завершив свій тижневий візит до країни, що був четвертим із початку повномасштабного вторгнення два роки тому. Під час візиту він побував у деяких із найбільш зруйнованих і пошкоджених регіонів України, зокрема у районах, що потерпають від збільшення повітряних ударів, внаслідок яких нещодавно загинули й зазнали поранень цивільні особи та було пошкоджено будинки та цивільну інфраструктуру.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді та працівниця української неурядової організації «Проліска» зустрілися зі мешканкою Дніпра Світланою, чия квартира постраждала під час ракетного удару 29 грудня 2023 року.

©УВКБ ООН/Ірина Тимчишин

Він найрішучішим чином закликав до виділення значно більшої міжнародної гуманітарної підтримки для країни, зокрема для осіб, що зазнали внутрішнього переміщення через жахливе насильство, і тих, хто страждає від суворої зими.

«Бойові дії загострилися, а гуманітарна ситуація в країні трагічна й вимагає нагальних зусиль. Мільйони людей були змушені тікати від війни та російських нападів, і вони відчайдушно потребують гуманітарної допомоги, – сказав Гранді. – Під сильним керівництвом Уряду України ООН і партнери, особливо українські організації, роблять усе можливе, щоб допомогти, але без набагато більшої міжнародної підтримки й фінансування цивільні особи в Україні будуть і далі страждати».

Під час свого візиту, зокрема до Одеси, Кривого Рогу, Дніпра, Харкова та Києва, Гранді був вражений зусиллями пересічних українців, які всупереч війні й труднощам відмовляються складати руки й повертаються до своїх домівок, відбудовуючи та відновлюючи їх в розпал цієї жахливої війни.

УВКБ ООН надалі підтримує внутрішньо переміщених людей всередині країни й посилює допомогу тим, хто вирішив повернутися до своїх місць проживання, зокрема завдяки запуску платформи «Україна – це Дім» із важливою актуальною інформацією для біженців та переміщених осіб.

DSC06127

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідує Спасо-Преображенський собор, який був сильно пошкоджений внаслідок російського ракетного обстрілу 23 липня 2023 року. Відразу після обстрілу партнер УВКБ ООН «Десяте квітня» надав 100 наборів для екстреного ремонту житла.
© УВКБ ООН/Ірина Тимчишин

DSC06311

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді зустрівся з Ганною в Одесі, будинок якої було серйозно пошкоджено внаслідок ракетного обстрілу 29 грудня 2023 року. Ганна отримала допомогу від партнера УВКБ ООН Десяте квітня, включаючи: набори для швидкого ремонту житла, предмети першої необхідності, психосоціальну підтримку та юридичні консультації щодо отримання компенсації за пошкоджене та зруйноване майно.
© УВКБ ООН/Ірина Тимчишин

DSC06436

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідує постраждалі від війни родини у Кривому Розі. 57-річний Сергій Береснєв був одним з тих, хто постраждав від атаки вранці 8 січня 2024 року. Сергій отримав негайну допомогу від партнерів УВКБ ООН «Проліска» та «Право на захист» у вигляді матеріалів для швидкого ремонту житла, предметів першої необхідності, психосоціальної підтримки та юридичні консультації.
© УВКБ ООН/Ірина Тимчишин

DSC06573

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді зустрівся з постраждалими від війни родинами у Кривому Розі. Ця будівля була пошкоджена ракетою 31 липня 2023 року. Фліппо Гранді супроводжували представники міської влади та партнери з громадських організацій. Партнери УВКБ ООН негайно відреагували, надавши брезент, набори для екстреного ремонту житла, психосоціальну підтримку, соціальний супровід (Проліска), а також грошову допомогу та юридичні консультації (Право на захист), щоб підтримати постраждалих.
© УВКБ ООН/Ірина Тимчишин

DSC07045

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді відвідав місця нещодавніх ракетних обстрілів у Харкові. © УВКБ ООН/Ірина Тимчишин

«Стійкість українців залишається, як і раніше сильною, і це надихає, – сказав Гранді під час огляду району Ірпеня, який відбудовується за підтримки УВКБ ООН. – Але їхня сила духу не може сприйматися, як належне, і міжнародна спільнота мусить посилити підтримку й допомогти як з гуманітарним реагуванням, так і з відновленням, і мусить зробити це зараз!»

Гранді також віддав належне лідерству Уряду та зусиллям щодо координації допомоги, додавши: «Співпраця з Урядом міцніє кожен день. УВКБ ООН присутнє в країні вже 30 років, і ми залишимося з Україною і народом стільки, скільки буде потрібно».

За останні два роки УВКБ ООН та партнери, більшість з яких є українськими організаціями, надали допомогу та підтримку мільйонам людей: більш ніж 4,3 мільйона отримали допомогу у 2022 році та 2,6 мільйона у 2023 році.

Понад 27 500 будинків по всій країні були відновлені або відремонтовані, а більш ніж 270 000 українців отримали набори для екстреного ремонту житла, що дають їм змогу усунути легкі пошкодження своїх будинків. Понад 470 мільйонів доларів було безпосередньо надано людям у вигляді грошової допомоги. Також торік понад 178 000 людей отримали правову підтримку щодо отримання особових документів, пошкоджених або втрачених внаслідок війни, що часто уможливлює їхній доступ до послуг та інших форм допомоги.

За умови отримання фінансування УВКБ ООН планує надати допомогу на суму майже 600 мільйонів доларів США, щоб у 2024 році охопити 2,7 мільйона українців.

DSC05252

Верховний комісар ООН зустрівся з постраждалими від війни родинами на Київщині. Коли в Горенці почалися бойові дії, 69-річній Лідії та її родичам вдалося евакуюватися на південь Київської області. Вона повернулася, щойно цю територію було повернуто під контроль. УВКБ ООН повністю замінило дах та допомогло відремонтувати шість вікон у будинку в серпні 2023 року.
© УВКБ ООН/Аліна Коваленко

DSC05579

Верховний комісар ООН зустрівся з постраждалими від війни родинами на Київщині. Коли в Горенці почалися бойові дії, 69-річній Лідії та її родичам вдалося евакуюватися на південь Київської області. Вона повернулася, щойно цю територію було повернуто під контроль. УВКБ ООН повністю замінило дах та допомогло відремонтувати шість вікон у будинку в серпні 2023 року.
© УВКБ ООН/Аліна Коваленко

DSC05968

Верховний комісар ООН зустрівся з постраждалими від війни родинами на Київщині. 56-річна Тетяна раніше жила у своєму приватному будинку в Горенці. Коли почалося повномасштабне вторгнення, вона не мала куди подітися і весь період окупації провела в селі, переховуючись у підвалі одного з сусідніх будинків. У червні 2023 року УВКБ ООН встановило модульний будинок на її земельній ділянці, що нарешті дало їй можливість повернутися додому. Тепер родина сподівається відновити свій будинок у найближчі місяці та роки.
© УВКБ ООН/Аліна Коваленко

DSC06371

Київська обласна адміністрація звернулася до УВКБ ООН з проханням відремонтувати 35 будинків і повністю відбудувати 35 приватних будинків. Проєкт очолює Київська обласна адміністрація: УВКБ ООН підтримує, надаючи будівельні матеріали – металевий покрівельний шифер, газобетонні блоки, деревину та мінеральну вату; Global Empowerment Mission (GEM) надає двері та вікна, а Ірпінська міська рада підтримує ремонтні роботи. © УВКБ ООН/Аліна Коваленко

photo_2024-01-26_10-42-48

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді разом із Посольством Сполучених Штатів в Україні організували круглий стіл щодо сприяння добровільному поверненню та відбудові будинків в Україні.

© УВКБ ООН/Аліна Коваленко

Контакти:

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА