Пресрелізи

Нові Ромські інтеграційні простори в Закарпатській області будуть розв’язувати виклики національної меншини та місцевої інтеграції

У цьому проєкті УВКБ ООН тісно співпрацюють із місцевими громадами та владою для підтримки й розширення можливостей ромських жінок і дівчат та зміцнення соціальної інтеграції.

Мукачево, 6 лютого 2024 року: сьогодні буде офіційно відкрито новий громадський центр, що очолюється ромами (Ромський інтеграційний простір), у м. Мукачево Закарпатської області, після чого пізніше в цьому місяці ще один такий громадський центр буде відкрито у м. Берегове Закарпатської області. УВКБ ООН та його місцевий партнер NEEKA підтримали реконструкцію будівель та ремонт у приміщеннях цих двох центрів.

Простори працюватимуть як багатофункціональні центри для підтримки ромських громад, насамперед ромських жінок та дівчат, та доповнюватимуть національну Ромську стратегію Уряду України. Ґрунтуючись на досвіді та уроках, отриманих від подібного Ромського інтеграційного простору, яким із 2022 року опікуються УВКБ ООН та його партнер ГО "Неємія" в Ужгороді, було створено широкий спектр заходів, спрямованих на посилення доступу ромських громад до прав та послуг, зміцнення їхнього потенціалу та інтеграції до місцевих громад.

Діяльність у центрах буде організовуватися в тісній координації з місцевою владою, громадськими організаціями під керівництвом ромів та іншими партнерами, включаючи інші організації ООН.

У цей час, за оцінками, більш ніж 40 000 ромів проживають у Закарпатській області. Хоча в регіоні традиційно проживає значна частина ромської національної меншини в Україні, населення зросло після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, оскільки багато ромських громад вимушено перемістилися в Закарпатську область з інших регіонів країни.

Взаємодія та діалог із ромськими громадами підкреслили, що ромські жінки та дівчата стикаються із численними ризиками через бідність, дискримінацію та маргіналізацію. Багато сімей живуть у жахливих умовах без доступу до чистої води, електроенергії та гідної системи водовідведення. Деякі з них не мають документів або піддаються ризику безгромадянства. Інші не можуть читати або писати, не відвідують школу й розмовляють лише діалектами ромської або угорської мов, що ще більше обмежує їхній доступ до основних послуг, освіти та соціального захисту.

Ромські інтеграційні простори слугуватимуть унікальною платформою для агенцій ООН, інших гуманітарних організацій та організацій у сфері розвитку для підтримки й розширення можливостей як ромів, так і їхніх місцевих громад. Заходи охоплюватимуть заняття з грамотності та української мови, професійну підготовку, освіту дітей, підвищення обізнаності щодо гендерно зумовленого насильства та реагування, а також щодо громадянських прав та обов’язків. Крім того, мобільні групи УВКБ ООН та партнерів регулярно відвідуватимуть ці громадські центри для надання правової допомоги щодо доступу до особових документів, реєстрації народження, соціальних послуг, а також психосоціальної підтримки.

УВКБ ООН планує розширити проєкт на інші території України, де проживає внутрішньо переміщене ромське населення, ґрунтуючись на досвіді, отриманому в Закарпатській області.

Офіційне відкриття громадського центру, що очолюється ромами, в Мукачеві відбудеться у вівторок 6 лютого о 09:30 за участі Гуманітарної координаторки системи ООН в Україні Деніз Браун, заступника голови обласної державної адміністрації у Закарпатській області Добромільського Петра, Представниці ООН Жінки в Україні Cабін Фрейзер Гюнеш, заступниці Представниці Агентства ООН у справах біженців в Україні з питань захисту Карен Вайтінг, а також інших представників із місцевої влади, партнерів та організацій під керівництвом ромів.

"Ми зібралися сьогодні тут, щоб продемонструвати нашу підтримку ромським жінкам і дівчатам, які сміливо працюють над поліпшенням свого життя і життя тих, хто в їхній громаді. Ми сподіваємось, що Ромський інтеграційний центр у Мукачеві стане платформою для важливої роботи ромських організацій громадянського суспільства разом із місцевою владою: від професійної підготовки та навчання дітей до послуг з протидії гендерно зумовленому насильству та реєстрації народження", - сказала Деніз Браун, Гуманітарна координаторка системи ООН в Україні.

"Важливо, що представники різних агенцій ООН в Україні сьогодні зібралися разом для того, щоб відвідати ромську громаду, особливо, щоб почути думки ромських жінок та дівчат. Вони стикаються з багатьма викликами, які стали ще гострішими з початком повномасштабної російської агресії. Ромські жінки-лідерки організовуються та реагують на потреби своєї громади. Структура ООН Жінки пишається підтримкою організації "Голос Ромні", з якою ми співпрацюємо через  Жіночий фонд миру та гуманітарної допомоги Організації Об’єднаних Націй (WPHF) для надання допомоги ромським жінкам в Ужгороді та внутрішньо переміщеним жінкам. Ми сподіваємося на продовження цієї підтримки та співпрацю з більшою кількістю жінок у громаді", - зазначила Cабін Фрейзер Гюнеш, Представниця ООН Жінки в Україні.

"Протягом багатьох років УВКБ ООН надавало ромським громадам безоплатну правову допомогу для розширення доступу до документів, що посвідчують особу, і ми з нетерпінням чекаємо надання підтримки ромських громадських організацій та ромських посередників, щоб допомогти їм вивести свої громади з тіні дискримінації та маргіналізації. Оскільки російська війна тільки загострила жахливу ситуацію для вразливих груп, зокрема ромів, це стало ще більш життєво важливим. Ми раді об’єднати зусилля з партнерами, місцевою владою та родиною ООН у цих ромських інтеграційних просторах, які, як ми сподіваємося, стануть каталізатором позитивних змін для ромів та громад, у яких вони живуть", - сказала Карен Вайтінг, заступниця Представниці УВКБ ООН в Україні.

 

Контакти для отримання додаткової інформації:

В УВКБ ООН, Елізабет Арнсдорф Хаслунд, +380 95 239 0072

В УВКБ ООН, Аліна Коваленко, +380 50 950 45 19

В ООН Жінки, Анна Сердюк, +380 50 343 93 04

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ