16:48 19.02.2024

Російсько-український міжнародний збройний конфлікт: 23 000 людей вважаються зниклими безвісти - МКЧХ

4 хв читати
Російсько-український міжнародний збройний конфлікт: 23 000 людей вважаються зниклими безвісти - МКЧХ

Женева (МКЧХ) – Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) працює, аби з’ясувати долю 23 000 людей, сім’ї яких не мають звісток від них – або тому, що вони потрапили в полон чи були вбиті, або тому, що зв’язок із ними було втрачено після того, як вони залишили свій дім. З усіх невимовних втрат і страждань найбільшого болю завдає розлучення сім’ї. Через два роки після ескалації збройного конфлікту гуманітарні потреби продовжують зростати, зокрема для мільйонів переміщених осіб на територіях обох країн та поза їх межами.

«Не передати цей біль, коли не знаєш, що з твоїм близьким, а це – трагічна реальність для десятків тисяч сімей, які живуть у стані безперервної тривоги. Родини мають право знати долю своїх родичів та, за можливості, підтримувати з ними зв’язок», – каже Дусан Вуджасанін, голова Бюро Центрального агентства розшуку (БЦАР) МКЧХ щодо міжнародного збройного конфлікту між Російською Федерацією та Україною.

До кінця січня 2024 року, у співпраці з національними товариствами Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Україні, Росії та інших країнах, МКЧХ допоміг 8 000 родин отримати інформацію про долю чи місцезнаходження їхніх зниклих безвісти близьких. Протягом останніх двох років МКЧХ отримав понад 115 000 звернень – телефоном, через онлайн-форми, листами чи особисто – від сімей в Росії та Україні, які розшукують своїх зниклих безвісти родичів.

«Ми допомогли тисячам розлучених родичів зв’язатися з їхніми близькими чи дізнатися більше про їхню долю, але безліч людей ще не отримали жодних звісток. Щодня ми працюємо задля того, щоб допомогти ще більшій кількості родин», – каже пан Вуджасанін.

 

БЦАР було засновано в березні 2022 року і співпрацює зі сторонами конфлікту для запобігання зникненням людей та для підтримки родин, які шукають своїх родичів по обидва боки від лінії фронту.

Згідно з Женевськими конвенціями як російські, так і українські органи влади заснували національні інформаційні бюро (НІБ), задачею яких є збір, централізація та передача інформації щодо захищених осіб (зокрема військовополонених та інтернованих цивільних осіб), які перебувають під їхнім контролем.

БЦАР діє як нейтральний посередник між Росією та Україною. Воно збирає, централізує, забезпечує захист та передає таку інформацію від однієї сторони іншій. Женевські конвенції передбачають, що сторони повинні повідомляти МКЧХ про всіх захищених осіб, які перебувають під їхнім контролем, що що значно зменшує ймовірність зникнення таких осіб.

«Коли між запитом на розшук від членів родини та інформацією, отриманою від національного інформаційного бюро, виявляється співпадіння, це означає кінець довгих місяців невідомості, коли люди не знають долі свого близького», – додає пан Вуджасанін.

Для того, щоб мати можливість надавати відповіді родинам зниклих безвісти осіб та військовополонених, МКЧХ тісно співпрацює з партнерами по Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в близько 50 країнах. Він також допомагає сторонам міжнародного збройного конфлікту виконувати свої юридичні зобов’язання щодо вилучення, ідентифікації, переміщення та репатріації людських останків, зокрема виконуючи роль нейтрального посередника за необхідності.

В міжнародному гуманітарному праві закріплено право сімей знати про долю та місцезнаходження своїх зниклих безвісти родичів. Кожна сторона міжнародного збройного конфлікту має зобов’язання запобігати зникненням людей безвісти та забезпечувати повідомлення їхніх родичів про їхню долю. Людям, яких утримує сторона конфлікту, слід забезпечити людяне поводження, а також гідно поводитися з тілами померлих.

 

Про МКЧХ

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) є нейтральною, неупередженою та незалежною організацією, виключно гуманітарний мандат якої передбачений Женевськими конвенціями 1949 р. МКЧХ допомагає людям, що постраждали від збройних конфліктів та інших ситуацій насильства по всьому світі, і робить все можливе для захисту їхніх життя та гідності і полегшення їхніх страждань, часто у співпраці зі своїми партнерами по Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

 

Для додаткової інформації, будь ласка, звертайтеся:


Ашіль Депре, МКЧХ Київ, тел: +380 50 324 31 80, email [email protected]

Олександр Власенко, МКЧХ Київ, тел. +380 50 348 47 43, email [email protected] 

Клод Каплан, МКЧХ бюро ЦПА, Женева, тел.: + 41 79 522 72 28, email [email protected]  

Галіна Бальзамова, МКЧХ Москва, тел: +79035453534, email [email protected] 

 

Або відвідайте наш сайт: www.icrc.org

 

Щоб переглянути та завантажити останні відеозаписи МКЧХ у трансляційній якості, перейдіть за посиланням

Welcome to ICRC (icrcnewsroom.org)

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА