15:48 20.02.2024

Мінкульт залучає науковців до збереження культурної спадщини

2 хв читати

01

МКІП підписало меморандуми про співпрацю у сфері охорони культурної спадщини з науковими інституціями

В Київському національному університеті будівництва і архітектури відбулося підписання меморандумів про співробітництво у галузі охорони культурної спадщини між Міністерством культури та інформаційної політики, КНУБА та Українським міжнародним інститутом відновлення (УМІВ). Зокрема, сторони зобов'язалися співпрацювати у питаннях оновлення аналітики щодо стану об’єктів культурної спадщини, розробляти облікову документацію потенційно цінних об’єктів. Про це повідомляє сайт Міністерства. 

З нагоди підписання меморандумів пройшов науково-практичний семінар «Разом для збереження культурної спадщини України», під час якого представники органів влади, науковці та міжнародні партнери окреслили завдання у галузі збереження культурної спадщини України. За словами ректора КНУБА, Петра Кулікова, це дозволить разом працювати над збереженням пам'яток в Україні.

«Я переконаний, що цей документ знайде своє відображення в нормативних актах, які зроблять цю галузь більш зрозумілою, ефективною та захищеною», — зазначив Ростислав Карандєєв, в.о. міністра культури та інформаційної політики. 

Також міністерство уклало меморандум з Українським міжнародним інститутом відновлення. УМІВ працює як самостійна недержавна інституція задля підтримки проектів з відбудови регіонів України, постраждалих від російської агресії. Інститут поєднує відомих спеціалістів з міського будування, архітектури, інженерії та економіки. 

02

Віталій Молочко, президент УМІВ вважає, що першочерговим викликом в питаннях збереження архітектурної спадщини залишається нестача фахівців. “Ставлення до памʼяток архітектури та історичного середовища є проявом рівня культури народу, а збереження архітектурно-містобудівної спадщини була і є важливою складовою внутрішньої та зовнішньої культурної політики держави”, - додав Віталій Молочко.

Співпрацю з Мінкультом УМІВ розпочав ще у 2023 році, коли спеціалісти інституту брали участь в обґрунтуванні та підготовці документів для внесення до переліку культурної спадщини низки об'єктів в Києві та Чернігові. Також бюро ЮНЕСКО в Україні залучило інститут для обстеження пам'яток архітектури, що зазнали руйнувань в результаті російських ракетних обстрілів в Одесі. 

В рамках конференції голова бюро ЮНЕСКО в Україні К'яра Децці Бардескі презентувала новий інструмент для мапування культурної спадщини. Це — візуальний та наративний архів, який містить інформацію про унікальні історичні місця населеного пункту. «Окрім проведення невідкладних протиаварійних робіт, ЮНЕСКО фокусується на історичних місцях, наприклад, як у Чернігові та Одесі. Ми також вдаємося до 3D сканування для історичних будівель», — підкреслила К'яра Децці Бардескі. 

05

На завершення зустрічі відбулося відкриття виставки «Іконостас українських міст» італійського архітектора, викладача Генуезького університету Карло Мерелло. Колекція авангардних зображень присвячена болю міст України, що зазнали руйнувань,  — Донецьку, Харкову, Миколаєву, Бучі, Запоріжжю та іншим. 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА