14:37 07.03.2024

Китай пропонує чотири основні принципи посередництва у вирішенні гострих міжнародних проблем

2 хв читати
Китай пропонує чотири основні принципи посередництва у вирішенні гострих міжнародних проблем

Минулого року Китайська сторона досягла успіхів у сприянні відновленню дипломатичних відносин між Саудівською Аравією та Іраном, зниженню напруги в північних регіонах М'янми, а також сприяла покращенню відносин між Іраном та Пакистаном. Це дозволило Китаю накопичити досвід у сприянні розв’язанню гострих міжнародних проблем. 7 березня Міністр закордонних справ КНР Ван І узагальнив чотири головні принципи, яких дотримується Китай при посередництві у вирішенні міжнародних криз.

Дотримуватися невтручання у внутрішні справи. Китай невпинно поважає суверенітет і територіальну цілісність усіх залучених держав і, за бажанням та потребою таких держав, відіграє посередницьку роль, дотримуючись Статуту ООН.

Дотримуватися політичного врегулювання. Зіткнувшись із розбіжностями і суперечками, не можна з будь-якого приводу вдаватися до використання сили, і тим паче не можна покладатися на санкційний тиск. Необхідно проявити максимальне терпіння для стимулювання діалогу та консультацій у пошуках оптимального спільного знаменника, який враховуватиме раціональні вимоги всіх сторін. Китайська сторона закликає до миру та діалогу з усіх гострих питань, ніколи не підливаючи масла до вогню.

Дотримуватися об'єктивності та справедливості. Китайська сторона завжди займає позицію, яка ґрунтується на об'єктивному аналізі подій. Китай не приймає подвійні стандарти, не займає чийсь бік, і тим паче не прагне геополітичної вигоди. Народи всіх країн світу мають власну думку. Тільки отримавши довіру суспільства можна мати вплив.

Необхідно виправляти як наслідки, так і причини. Головні зусилля повинні бути спрямовані не тільки на сприяння якнайшвидшому зниженню ескалації ситуації та запобіганню її подальшому загостренню, а й на систематичний, критичний аналіз причин проблем. Необхідно застосовувати комплексні заходи для розв’язання суперечок. Не можна вилікувати хворобу тільки за допомогою симптоматичної терапії. Не можна ухвалювати рішення, керуючись бажанням короткострокової вигоди. Неможливо вирішити глибоку проблему, вживаючи поверхневих заходів.

У світі сьогодні немає спокою. Китай докладатиме зусиль з усіма країнами, щоб досягти консенсусу для припинення військових дій, щоб прокласти шлях для мирних переговорів і просувати побудову світу зі стійким миром та загальною безпекою.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА