16:26 13.03.2024

Борг перед НЕК "Укренерго" на суму 1,11 млрд грн: Апеляційний суд повернеться до розгляду справи АТ "Банк Альянс" щодо заборгованості перед національною енергетичною компанією

2 хв читати
Борг перед НЕК "Укренерго" на суму 1,11 млрд грн: Апеляційний суд повернеться до розгляду справи АТ "Банк Альянс" щодо заборгованості перед національною енергетичною компанією

14 березня Північний апеляційний господарський суд продовжить розгляд справи № 910/3268/22 за позовом НЕК "Укренерго" до АТ "Банк Альянс" про стягнення заборгованості у розмірі 1,113 млрд грн.

Йдеться про заборгованість, що виникла у зв’язку з невиконанням АТ "Банк Альянс" своїх зобов'язань за безспірною та безвідкличною банківською гарантією, у якій банк виступив поручителем пов’язаного з Ігорем Коломойським енерготрейдера ТОВ "Юнайтед Енерджі".

Господарський суд м. Києва, як суд першої інстанції, у грудні 2022 року ухвалив рішення про стягнення боргу на користь НЕК "Укренерго", проте АТ "Банк Альянс" продовжує це рішення оскаржувати.

Хоча законодавство передбачає 60 днів на розгляд апеляційної скарги, з моменту відкриття апеляційного провадження у справі пройшло вже понад рік. Розгляд справи уповільнювався, зокрема, через численні клопотання, зустрічні позови та відводи суддям з боку АТ "Банк Альянс".

Водночас остання перерва у справі виникла через звернення НЕК "Укренерго" до Верховного Суду зі скаргою на відмову апеляційної інстанції задовольнити заяву про вжиття заходів забезпечення позову. Верховний Суд відхилив скаргу НЕК "Укренерго", що відкриває шлях для ухвалення рішення апеляційною інстанцією.

Довідково: У липні 2019 року НЕК "Укренерго" уклала договір про врегулювання небалансів електроенергії з енерготрейдером ТОВ "Юнайтед Енерджі", стосовно балансування електричного струму в Об’єднаній енергосистемі України. АТ "Банк Альянс" у вересні 2021 року видав банківську гарантію на суму 1,85 млрд грн як поручитель за ТОВ "Юнайтед Енерджі".

У квітні 2022 року НЕК "Укренерго" подала до суду позов про стягнення з АТ "Банк Альянс" 1,717 млрд грн. У грудні 2022 року Господарський суд м. Києва, частково задовольнивши позов "Укренерго", вирішив стягнути з відповідача на користь позивача 1,11 млрд грн. У березні 2023 року Північний апеляційний господарський суд відкрив провадження за апеляційною скаргою ТОВ "Юнайтед Енерджі" на рішення Господарського суду м. Києва.

Справа щодо несплати ТОВ "Юнайтед Енерджі" коштів НЕК "Укренерго" та участі в цій справі АТ "Банк Альянс" також розслідується НАБУ. У кримінальному провадженні № 52022000000000091 НАБУ та САП оголосили про підозру чотирьом особам, включаючи голову правління АТ "Банк Альянс" Юлію Фролову та колишнього начальника департаменту адміністратора розрахунків НЕК "Укренерго" Дмитра Кондрашова, які оголошені в розшук.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА