12:51 12.10.2014

Луческу вважає, що "Шахтар" хочуть позбавити домінування в українському футболі будь-якими методами

4 хв читати
Луческу вважає, що "Шахтар" хочуть позбавити домінування в українському футболі будь-якими методами

Головний тренер донецького "Шахтаря" Мірча Луческу вважає, що його команду будь-якими методами хочуть позбавити лідируючої позиції в українському футболі.

"Останні матчі минулого сезону ми поводили або на нейтральних полях, або на полях суперника. По закінченні чемпіонату 2013/14 я зробив дуже серйозний аналіз. І зрозумів, що в силу сформованих у країні політичних і соціальних обставин футбол також зазнає деяких змін. Стало зрозуміло, що деякі команди залишать Прем'єр-лігу, зменшиться кількість учасників, клуби з Криму не зможуть брати участь у чемпіонаті України, багато команд із південно-східної частини країни втратять упевненість, потенціал і очки, які могли б набрати, граючи у себе вдома. Було очевидно, що цим скористаються клуби з центру та півночі України, особливо найсильніші з них - "Дніпро" і "Динамо", - сказав він в інтерв'ю прес-службі донецького клубу в суботу.

М.Луческу зазначив, що через бойові дії на Донбасі деякі команди мають привілейовані умови, проводять багато ігор на своїх полях. Крім того, "Металіст" і "Чорноморець", які могли претендувати на провідні ролі в чемпіонаті, втратили за останній час частину футболістів. "Стало очевидно, що битва за звання чемпіона відбуватиметься між трьома клубами: "Шахтарем", "Дніпром" і "Динамо". Причому "Динамо" і "Дніпро" мають велику перевагу: своє поле, своя база, загальна впевненість, притаманна командам, що грають на домашньому стадіоні, і багато чого іншого", - зазначив він.

"Плюс я був абсолютно впевнений: буде використано всі можливі методи для дестабілізації "Шахтаря". І все це заради однієї мети: зіштовхнути нас з трону. Зокрема практикуватимуться так звані суддівські помилки. За роки, проведені на футбольному полі й на тренерському терені, я дуже добре засвоїв, що таке боротьба за чемпіонство. І передчував все, що може статися", - наголосив румунський наставник.

Він нагадав, що перед початком нинішнього чемпіонату запропонував інший формат його проведення, згідно з яким 14 команд провели б 26 ігор у два кола, а потім проводився б плей-офф серед усіх клубів. Перші чотири команди розіграли б два місця в Лізі чемпіонів і два місця в Лізі Європи. "Отже, було б додатково шість матчів. Упевнений, стадіони були б переповненими, бо до цих ігор був би неймовірний інтерес", - переконаний М.Луческу.

Другу групу плей-офф утворили б наступні чотири команди з турнірної таблиці, вони змагалися б ще за два місця в Лізі Європи, а останні шість команд грали б знову ж таки в два кола, визначаючи, хто вилетить з вищої ліги. "До цих зустрічей, напевно, теж був би великий інтерес, збиралися б повні стадіони. Адже зустрічалися б клуби приблизно рівного рівня. Глядачі заповнювали б стадіони, тому що було б незрозуміло, хто з суперників переможе. До останнього матчу зберігалася б інтрига", - вважає головний тренер "Шахтаря".

На його думку, такий формат чемпіонату був би вигідним і у фінансовому плані, оскільки була б висока відвідуваність, великий інтерес проявляли б телебачення і спонсори. "І було б набагато цікавіше, ніж у минулих сезонах, коли задовго до його закінчення були відомі чемпіон, призери і кандидати на виліт із вищої ліги. На мій погляд, всі клуби були б у рівних умовах, враховуючи, що п'ять команд проводять матчі поза домом - без своїх уболівальників і на нерідному стадіоні", - наголосив М.Луческу.

Крім того, наставник "гірників" упевнений, що суддівський фактор не відігравав би такої ролі при системі плей-офф, коли ігри чергуються кожні три дні, оскільки це було б "занадто наочно".

"Я шкодую про те, що не ухвалили запропоновану формулу чемпіонату. Це не лише моя думка, а й позиція тих моїх тренерів-колег, чиї команди також страждають через ситуацію в країні. Добре, нехай не прийняли цей формат. Але сильним чемпіонат стане тільки тоді, коли для всіх команд будуть рівні правила гри, всі учасники матимуть однакові шанси, дотримуватимуться регламенту і спортивної етики. Це моє кредо", - заявив М.Луческу.

"Шахтар" виграв п'ять останніх чемпіонатів України. У нинішньому сезоні донецька команда після восьми турів поки що залишається на третьому місці, відстаючи на чотири очки від лідера "Дніпра" і на два очки від київського "Динамо".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна інформує МОК про російських спортсменів, які не відповідають критеріям нейтральності для участі в Олімпіаді

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

Мінветеранів розпочало реєстрацію на відбір до збірної України на "Ігри Нескорених" 2025 року в Канаді

НОК розробляє протокол поведінки українських спортсменів з атлетами з РФ на Олімпіаді-2024 у Парижі - Гутцайт

Мінспорту дає українським атлетам рекомендації щодо запобігання провокаціям з боку спортсменів з РФ і Білорусі на Олімпіаді - Бідний

Мінспорту внесло вже понад 760 осіб до переліку російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА