07:49 25.12.2019

Стратегія розвитку спорту України до 2032 року націлена на інфраструктуру, збільшення фінансування та визначення пріоритетних видів спорту

3 хв читати
Стратегія розвитку спорту України до 2032 року націлена на інфраструктуру, збільшення фінансування та визначення пріоритетних видів спорту

Заступник міністра культури, молоді і спорту України Володимир Шумілін зазначає, що стратегія розвитку спорту і фізичної активності України до 2032 року передбачає серйозний розвиток спортивної інфраструктури та будівництво нових об'єктів, значне збільшення фінансування, визначення пріоритетних видів спорту та провідних спортсменів в країні , а також автономізацію і самодостатність спортивних федерацій.

"Цю стратегію ми розробляємо спільно з представниками спортивної індустрії та експертами суміжних галузей. Ми вже презентували її на комітеті Верховної Ради і отримали підтримку. Зараз нашу стратегію розміщено на офіційних ресурсах міністерства, і кожен може надіслати свої пропозиції. Ми хочемо, щоб ставлення до спорту, здоров'я та досягнень кардинально змінилося, а наша країна стала прикладом і входила в Топ-20 кращих спортивних країн", - сказав він на зустрічі з журналістами у вівторок.

Шумілін зазначив, що в середньостроковій перспективі, до 2024 року, в Україні планується мати Міжнародний олімпійський центр на базі центру олімпійської підготовки в Конча-Заспі і "Місто спорту", 2 арени і 5 спеціальних спортивних об'єктів світового рівня, 100 мультифункціональних стадіонів, 24 мультиспортивних центри і 24 спортивних парки в кожній області України.

Фінансування з різних джерел сфери спорту і фізичної культури планується поетапно збільшувати з року в рік. Зокрема, спорт і фізична культура повинні фінансуватися з податків і відрахувань, які платять ті галузі, що шкодять фізичному і ментальному здоров'ю українців. Професійні ж клуби повинні бути повноцінними суб'єктами економічної діяльності і сплачувати податки.

Відповідно, в планах збільшити кількість людей, що займаються спортом, з 6 до 14 млн осіб за період з 2020 до 2024 року.

Стратегія передбачає визначення 25 пріоритетних видів спорту з щорічним оновленням цього переліку і визначенням державного замовлення на досягнення результатів кожним видом спорту, і 100 провідних спортсменів, які отримуватимуть державну підтримку за прямими контрактами.

Також вона передбачає автономію спортивних федерацій і досягнення їх повної самодостатності з 2021 року, реалізацію програми "гроші ходять за спортивною послугою" в регіонах, участь у глобальній програмі боротьби з допінгом, 100% прозоре фінансування спорту вищих досягнень на публічній IT-платформі, впровадження електронної системи шляху спортсменів від їх першого тренера.

У стратегії поставлено завдання, щоб Україна на Літніх Олімпійських Іграх в Парижі в 2024 році увійшла до Топ-20 найкращих країн, була представлена мінімум однією командою з ігрових видів спорту, а вартість медалі досягала середньоєвропейського рівня.

Згідно зі стратегією, до 2032 року всі суб'єкти і об'єкти спорту і фізичної активності повинні бути об'єднані в єдину "екосистему спорту". До 2022 року 100% об'єктів спортивної інфраструктури, клуби та федерації повинні бути оцифровані і отримати державне фінансування на підставі аналізу даних. В Україні повинні бути знижені до мінімуму випадки участі в договірних матчах і використання допінгу, а всі правові спори повинні вирішуватися Спортивним арбітражним судом при Національному олімпійському комітеті.

До 2032 року індустрія спорту повинна складати 3% ВПП України, а бюджети клубів, федерацій та спортсменів наполовину складатися зі спонсорських і меценатських коштів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українці пробилися у фінал корпоративного чемпіонату світу з шахів

Під час благодійного забігу та аукціону зібрали понад 3 мільйони гривень на дрони та протезування бійців - Кличко

Марта Костюк обіграла третю ракетку світу і вийшла до півфіналу турніру WTA в Німеччині

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

Мінветеранів розпочало реєстрацію на відбір до збірної України на "Ігри Нескорених" 2025 року в Канаді

НОК розробляє протокол поведінки українських спортсменів з атлетами з РФ на Олімпіаді-2024 у Парижі - Гутцайт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА