13:51 20.04.2021

Президент мадридського "Реалу" вважає, що створення Суперліги врятує грандів європейського футболу від розорення

4 хв читати
Президент мадридського "Реалу" вважає, що створення Суперліги врятує грандів європейського футболу від розорення

Провідні футбольні клуби Англії, Італії та Іспанії пішли на створення Суперліги, оскільки бачать у такому турнірі шанс уникнути розорення та модернізувати бізнес, заявив президент мадридського "Реалу" Флорентіно Перес.

"Ми це робимо, щоб врятувати футбол. Наразі він переживає дуже складний період і близький до розорення. Ситуація важка... Кількість глядачів, доходи від продажу прав на показ матчів знижуються. Футбол перебуває у стані вільного падіння", - наводить його слова газета "Паїс".

На думку Переса, якщо провідні клуби нічого не робитимуть, "довго ми не протримаємося. Люди та компанії мають змінюватися, необхідно адаптуватися до реалій".

Однією з проблем президент "Реалу" вважає падіння інтересу до футболу серед молоді. Він вважає, що це відбувається через те, що в Європі стали показувати занадто багато матчів не найвищого рівня. "Ми бачимо багато матчів сумнівного рівня, і молодь перемикається на щось інше. Інтерес викликають матчі найсильніших. На сьогодні Ліга чемпіонів стає цікавою лише починаючи з чвертьфінальної стадії. В іншому у ній мало цікавого", - вважає Перес, який вважається одним із головних ініціаторів проекту створення Суперліги.

Як повідомлялося, 12 європейських футбольних клубів оголосили про створення Суперліги. До неї увійшли іспанські "Реал", "Атлетіко", "Барселона", італійські "Мілан", "Інтер", "Ювентус", англійські "Арсенал", "Челсі", "Манчестер Сіті", "Манчестер Юнайтед", "Ліверпуль", "Тоттенгем". Увійти в Суперлігу на постійній основі запропоновано ще трьом клубам.

Німецькі клуби "Баварія" та дортмундська "Боруссія", а також - паризький "ПСЖ" заявили, що поки що не планують приєднуватися до Суперліги.

Загалом планується участь 20 команд, із них 15 - клуби-засновники Суперліги та ще п'ять, які пройдуть кваліфікацію відповідно до досягнень у національних чемпіонатах. Французькі ЗМІ повідомляють із посиланням на джерела, що щороку в турнірі братимуть участь щонайменше дві французькі команди.

Водночас раніше Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) виступив із заявою, в якій висловив намір перешкоджати створенню Суперліги. У заяві наголошується, що в разі створення Суперліги сам УЄФА та федерації провідних футбольних країн Європи не припинять докладати спільних зусиль, "щоб зупинити цей цинічний проект, заснований на особистій вигоді декількох клубів, у той час як суспільству більш ніж коли-небудь потрібна солідарність".

Лідери Франції, Італії, Великої Британії також висловилися проти проекту. Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон пообіцяв спробувати зупинити його.

Сезон у Суперлізі планується розпочати в серпні. Всі матчі проводитимуться в середині тижня, щоб мати можливість клубам брати участь у національних чемпіонатах, ігри в яких, як правило, відбуваються у вихідні.

Команди будуть розділені на дві групи по 10 клубів у кожній. За підсумками групового турніру, в якому кожна команда зіграє з кожною двічі, визначаться учасники плей-оф. Автоматично до чвертьфіналу потраплять по три найкращі команди кожної з груп. Команди, що посіли четверте та п'яте місця, зіграють у додатковому плей-оф за вихід у 1/4 фіналу. Після цього відбудуться півфінали та фінал на нейтральному полі.

В УЄФА висловлювали готовність, якщо проект Суперліги буде втілено в життя, подати позови до суду на клуби, які "збунтувалися", і домагатися від них компенсацій у EUR50 млрд. Однак самі 12 клубів, за повідомленням італійських ЗМІ, вже попередили, що готові до протистояння у судах і вже вжили заходів на випадок, якщо їм доведеться подавати зустрічні позови.

У свою чергу банк JP Morgan повідомив, що фінансує проект створення Суперліги.

Учасники Суперліги, за повідомленням деяких європейських ЗМІ, судячи з усього, не дуже побоюються можливих каральних заходів із боку футбольних федерацій або УЄФА.

Так, газета "Корр'єре делла Сера" зазначала у понеділок, що, наприклад, "Ювентус", "Інтер" і "Мілан" наразі не вірять у те, що їх можуть виключити з чемпіонату Італії. Виключення з турніру трьох клубів-грандів неминуче принесе збитки організаторам та іншим командам, а також - можливі судові позови проти організаторів турніру. Наприклад, право на показ матчів "Серії-А" були продані Dazn за EUR840 млн, і ця компанія в разі виключення "Ювентуса", "Інтера" та "Мілана" цілком може подати позов, оскільки без цих команд чемпіонат Італії стане значно менш привабливим для глядачів.

У "Корр'єре делла Сера" є сумніви і щодо дієвості іншої загрози - вже з боку ФІФА та УЄФА: ці організації попереджали, що можуть не допускати гравців із команд-учасниць Суперліги до матчів за збірні їхніх країн.

"Однак загалом, давайте подумаємо, чи багато у світі гравців-романтиків, які, наприклад, вирішать грати в Англії за "Лестер", а не в багатому "Манчестер Юнайтед", лише заради того, щоб гарантовано отримувати виклики у збірну", - пише видання.

Європейські ЗМІ наголошували, що найуспішніші європейські клуби стали поспішати зі створенням Суперліги - альтернативи нинішній Лізі чемпіонів - оскільки пандемія коронавірусу COVID-19 завдала їм сильнішого удару по фінансах, ніж командам зі скромнішим рівнем доходів. Зокрема, через чинні обмеження на масові заходи клуби, по суті, втратили доходи від продажу квитків на матчі. При цьому їм, як і раніше, доводиться виплачувати колосальні зарплати своїм зіркам - таким як Кріштіану Роналду або Мессі. Заснування Суперліги, як вважають прихильники проекту, може допомогти топ-клубам Європи знайти новий, ефективніший підхід до ведення футбольного бізнесу з урахуванням сучасних реалій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна інформує МОК про російських спортсменів, які не відповідають критеріям нейтральності для участі в Олімпіаді

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

Мінветеранів розпочало реєстрацію на відбір до збірної України на "Ігри Нескорених" 2025 року в Канаді

НОК розробляє протокол поведінки українських спортсменів з атлетами з РФ на Олімпіаді-2024 у Парижі - Гутцайт

Мінспорту дає українським атлетам рекомендації щодо запобігання провокаціям з боку спортсменів з РФ і Білорусі на Олімпіаді - Бідний

Мінспорту внесло вже понад 760 осіб до переліку російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА