07:11 04.08.2021

Білоруська легкоатлетка Тимановська вилітає до Польщі

2 хв читати
Білоруська легкоатлетка Тимановська вилітає до Польщі

Білоруська спортсменка Христина Тимановська, яка брала участь у токійській Олімпіаді і відмовилася повертатися на батьківщину, перебуває в аеропорту японської столиці і чекає вильоту до Польщі, повідомляють ЗМІ.

За інформацією, що надходить, Тимановську на поліцейському автомобілі доправили з посольства Польщі в Токіо в аеропорт, і в супроводі кількох чиновників вона пройшла в VIP-зону аеропорту, відмовившись від спілкування з численними журналістами, які чекали на неї.

За інформацією джерел, вона повинна вилетіти до Варшави рейсом польської авіакомпанії LOT Polish Airlines о 10:20 ранку за місцевим часом.

Як повідомлялося, Тимановська раніше поширила відеозвернення до МОК: "Я звертаюся за допомогою до Міжнародного олімпійського комітету, на мене чиниться тиск, і вони (Національний олімпійський комітет Білорусі, НОК - ІФ) намагаються вивезти мене з країни без моєї згоди, тому я прошу МОК втрутитися".

За повідомленнями ЗМІ, вона була доставлена представниками білоруської делегації в аеропорт японської столиці для відправки на батьківщину, проте там звернулася за захистом до поліції. Пізніше представник МОК Марк Адамс повідомив журналістам, що вона провела ніч на понеділок в готелі токійського аеропорту, де перебувала "в безпеці і під захистом". Потім спортсменка була перевезена в посольство Польщі в Японії, де звернулася з проханням про політичний притулок.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марчин Пшідач повідомив у понеділок в Twitter, що польська влада видала Тимановській гуманітарну візу, питання з наданням їй політичного притулку буде вирішене пізніше після отримання офіційного прохання.

Міжнародний олімпійський комітет (МОК) проведе розслідування, пов'язане зі скандалом навколо Тимановської, повідомив Адамс.

"Ми вирішили почати офіційне розслідування. Нам потрібно встановити всі факти. Нам потрібно вислухати всіх, хто з цим пов'язаний", - сказав він журналістам. Він повідомив, що МОК чекає роз'яснень від Національного олімпійського комітету Білорусі.

Водночас, Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що дії влади Білорусі щодо Тимановської є неприпустимим порушенням її прав і олімпійського духу.

"Режим Лукашенка (президент Білорусі Олександр Лукашенко - ІФ) прагне здійснити ще один акт транснаціональних репресій: намагається змусити олімпійську спортсменку Христину Тимановську виїхати додому, щоб позбавити її свободи слова", - написав дипломат у Twitter.

Він зазначив: "Такі дії порушують олімпійський дух, є образою основних прав і неприпустимі".

Представник МЗС ФРН Марія Адебар також закликала Мінськ поважати права громадян.

"Ми закликаємо білоруську владу поважати основні права громадян, такі, як свобода ЗМІ і думок", - сказала Адебар журналістам у понеділок.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Програми обмінів і допомога від Польщі у спортивній сфері є показником солідарності країн

Прокуратура Іспанії вимагає засудити Рубіалеса до двох із половиною років в'язниці

Визначились усі учасники фінального турніру Євро-2024

Збірна України з футболу вийшла на Євро-2024, перемігши Ісландію з рахунком 2:1

Німеччина запровадить контроль на кордонах під час Євро-2024

Україна звернулася до МОК і Міжнародної тенісної федерації у зв'язку з порушенням рекомендацій щодо нейтралітету спортсменів РФ і Білорусі

Україна перемогла Боснію і Герцеговину в півфіналі плей-офф відбору до Євро-2024

Відсутність публічної позиції щодо війни в Україні є недостатньою для набуття статусу нейтрального спортсмена громадянами РФ і Білорусі - Мінспорту

Українська національна збірна завоювала рекордні 76 медалей на змаганнях United States Air Force Trials 2024 - Мінветеранів

Зеленський нагородив спортсменів, завдяки яким Україна вперше посіла найвище місце в загальнокомандному заліку на Дефлімпійських іграх

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА