09:49 16.08.2021

Гутцайт: У хартії олімпійського руху написано, що спорт - поза політикою

2 хв читати
Гутцайт: У хартії олімпійського руху написано, що спорт - поза політикою

Участь українських спортсменів у змаганнях на території РФ не фінансується з державного бюджету, однак це особиста справа кожного спортсмена, заявив міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт.

"У хартії олімпійського руху написано, що спорт поза політикою", - сказав Гутцайт в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

На уточнювальне запитання, чи повинні українські спортсмени, щоб ефективно боротися за медалі у світі, брати участь у змаганнях на території Росії, міністр зазначив, що, на жаль, велику кількість змагань проводять саме в РФ.

"Багато ліцензійних змагань до Олімпіади відбуваються в Російській Федерації. Якби ми туди не поїхали, то потім не поїхали б на Олімпіаду. Потім іще було б менше делегації, як результат - іще менше медалей. Що нам робити? Закрити спорт? Ось, наприклад, Ігор Рейзлін здобув срібну нагороду, але він, можливо, не потрапив би на Олімпійські ігри, якби за три місяці до того вони не поїхали на перші й останні цього року ліцензійні змагання, що відбувалися в Казані. Всі кричали б "зрада", що ще менше медалей", - поскаржився Гутцайт.

Водночас він наголосив, що міністерство не фінансує участь спортсменів на змаганнях у Росії.

"Вони їздять за кошти федерацій... Спортсмени для себе приймають таке рішення, це їхня особиста справа", - додав міністр.

Зокрема, Гутцайт заявив, що відомство проводило інструктажі з українськими олімпійцям щодо запобігання спілкуванню з російськими ЗМІ або російськими спортсменами на Олімпіаді в Токіо.

"Так, розмовляли. Давно спілкуємося на цю тему. Але потрібно розуміти, що коли спортсмен перемагає, як він радіє, який у нього сплеск емоцій. Тому такі ситуації, на жаль, трапляються", - заявив міністр.

Як повідомлялося, у 2018 році тодішній міністр молоді та спорту України Ігор Жданов підписав наказ про заборону виступів українських спортсменів у будь-яких змаганнях, які проводяться на території Російської Федерації. Ця заборона діє і сьогодні.

У 2016 році Жданов заявив, що українських олімпійців проінструктували про необхідність уникати спілкування з російськими ЗМІ.

Українська легкоатлетка Ярослава Магучіх у стрибках у висоту здобула бронзову медаль на Олімпійських іграх 2020 року в Токіо. Вона сфотографувалася зі спортсменкою з Росії Марією Ласіцкене, яка стала золотою призеркою. На думку Гутцайта, Магучіх просто не стримала емоцій, коли фотографувалася з російською спортсменкою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Стародавній Олімпії запалили вогонь літніх Ігор у Парижі

У Парижа на випадок загрози безпеці є запасний план для церемонії відкриття Олімпіади - Макрон

Міжнародна федерація тенісу допустила спортсменів із РФ і Білорусі до участі в Олімпіаді

Україна вимагає усунути російських і білоруських борців від Олімпіади-2024 у Парижі

Мінспорту надало УАФ і ФК "Кривбас", "Дніпро-1", "Динамо Київ", "Оболонь", "Шахтар" статус критично важливих в особливий період

Мінветеранів розпочало реєстрацію на відбір до збірної України на "Ігри Нескорених" 2025 року в Канаді

НОК розробляє протокол поведінки українських спортсменів з атлетами з РФ на Олімпіаді-2024 у Парижі - Гутцайт

Мінспорту дає українським атлетам рекомендації щодо запобігання провокаціям з боку спортсменів з РФ і Білорусі на Олімпіаді - Бідний

Мінспорту внесло вже понад 760 осіб до переліку російських і білоруських спортсменів, які підтримують війну в Україні

Програми обмінів і допомога від Польщі у спортивній сфері є показником солідарності країн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА