18:45 25.02.2019

НСТУ і MARUV не уклали договір про участь співачки у Євробаченні-2019

4 хв читати
НСТУ і MARUV не уклали договір про участь співачки у Євробаченні-2019

 ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (НСТУ) та співачка MARUV, яка перемогла в національному відборі на конкурс "Євробачення-2019", не знайшли спільного рішення та не уклали договір про участь виконавиці в цьому конкурсі.

"Суспільний мовник (ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України") і співачка MARUV, яка перемогла в національному відборі на Євробачення, не дійшли згоди щодо участі в пісенному конкурсі Євробачення-2019 через низку причин", - йдеться в оприлюдненому в понеділок релізі UA:Суспільне мовлення.

У повідомленні зазначено, що співачка Анна Корсун (сценічне ім'я - MARUV) отримала перемогу в національному відборі в результаті чесного конкурсу й отримала максимальний бал від глядачів.

"Однак у виконавця, який представлятиме Україну на міжнародній арені, також є зобов’язання: після підписання договору з ПАТ "НСТУ" на час конкурсу виконавець стає культурним амбасадором України та доносить не лише власну музику, але також стає виразником думки українського суспільства у світі. Після проведених перемовин ПАТ "НСТУ" та співачка MARUV не знайшли спільного рішення щодо місії представника України на міжнародному пісенному конкурсі", - пояснюється в релізі.

Крім того, згідно з правилами Євробачення, мовник-учасник має забезпечити неполітичний характер конкурсу. Сформована навколо національного відбору ситуація має ознаки політизації. "Суспільний резонанс, спроби тиску з боку політичних сил, втручання в дискусію культурних діячів та інформаційних структур країни-агресора фактично спричинили політизацію результатів національного відбору", - констатують у НСТУ.

Громадський мовник також вбачає в цій ситуації небезпеку ескалації розколу українського суспільства, що суперечить завданням суспільного мовника.

У свою чергу голова правління НСТУ Зураб Аласанія на своїй сторінці в соцмережі Facebook заявив, що в результаті тривалих переговорів між НСТУ і командою MARUV сторони не дійшли згоди, й угоду укладено не буде.

"Саме з метою уникнення надмірної політизації конкурсу (що є вимогою Євробачення) НСТУ прописала в угоді умови (для всіх учасників), які сприяли б урегулюванню цього болючого питання. Зокрема: відмова представника України на міжнародному конкурсі від гастролей у РФ (три місяці після конкурсу ). А також уважне ставлення до публічних висловлювань виконавця щодо територіальної цілісності України, або будь-які висловлювання, які можуть нашкодити Україні на міжнародному рівні (інші умови, щодо прав, наприклад - це стандартні умови володаря конкурсу, Європейського Союзу мовників). Саме НСТУ несе відповідальність за будь-який негативний прояв представника України на Євробаченні. Як всередині країни, так і поза", - написав З.Аласанія.

Водночас він зазначив, що "не всі українські виконавці готові бути хорошими культурними дипломатами".

"Отже, рішення про виконавця, який представлятиме Україну на Євробаченні, поки що не ухвалено. Переговори з подальшим кандидатом розпочнемо вранці (у вівторок, 26 лютого - ІФ)", - повідомив він.

Раніше кореспондент UA: Українське радіо Володимир Фомічов повідомив, що MARUV не братиме участі в конкурсі, а НСТУ у вівторок почне обирати нового учасника.

Як повідомлялося, 23 лютого в українському національному відборі на Євробачення-2019 перемогла співачка MARUV.

Зі ЗМІ стало відомо, що у MARUV заплановано декілька концертів у РФ.

Після цього член правління НСТУ Олександра Кольцова повідомила, що узгодження представника України на Євробачення-2019 НСТУ проведе протягом 48 годин, а самій співачці надано договір для ознайомлення.

25 лютого Maruv заявила, що готова відмовитися від гастролей в Росії, але її непокоять інші положення договору, який їй запропонувала НСТУ. Зокрема, серед таких пунктів: заборона будь-якої імпровізації на сцені без затвердження НСТУ, негайне передання авторських прав на пісні, що належать світовому лейблу Warner Music, чітке виконання будь-яких вимог і вказівок НСТУ, заборона на спілкування із журналістами без узгодження з НСТУ. За її словами, в разі порушення одного з пунктів передбачено штраф у розмірі 2 млн грн і компенсацію збитків ще на невизначену суму.

Після цього віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко заявив, що скасування концертів у РФ не знімає інформаційних ризиків, які отримає Україна, якщо на Євробаченні її представлятимуть артисти, що раніше гастролювали у РФ.

25 лютого член правління НСТУ, відповідальна за юридичний і міжнародний напрям діяльності Інна Гребенюк повідомила агентству "Інтерфакс-Україна", що навколо теми Євробачення "дуже багато маніпуляцій", через що необхідно уважно вивчити це питання. Вона додала, що йдуть переговори з переможницею національного відбору Maruv.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має власні розробки, які допоможуть перебити телевізійний сигнал РФ у прикордонні, - Зеленський

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА