19:46 24.04.2019

"Київстар" почав тестувати рішення для 5G мереж в КПІ

2 хв читати
"Київстар" почав тестувати рішення для 5G мереж в КПІ

Провідний український оператор мобільного зв'язку "Київстар" заявив про демонстрацію базової станції для мереж 5G і тестування обладнання, яке дозволяє збільшити ємність однієї LTE-соти до 6,5 разів.

"Після завершення процесу сертифікації і реєстрації в Україні нового обладнання, компанія буде впроваджувати його в місцях з високою концентрацією мобільного трафіку, наприклад - стадіонах, концертних майданчиках, місцях проведення масових заходів", - наголошується в повідомленні.

Згідно з ним, базова станція оснащена за новою технологією Massive MIMO (багатопроменева активна антенна система) - ключової технології для мереж 5G зв'язку. Станція встановлена для тестування в мережі "Київстар" поблизу київського Національного технічного університету КПІ.

Компанія пояснила, що ця базова станція використовує вбудовану антену з 32 прийомопередавачами, які працюють одночасно, що дозволяє сформувати безліч цифрових потоків і багаторазово збільшити ємність базової станції.

"Київстар" зазначив, що в березні 2019 року його абоненти використовували більше мобільного Інтернету (45 Петабайт), ніж за весь 2016 рік, а всього за період з 2015 до 2018 року обсяги трафіку передачі даних в мережі "Київстар" збільшились на 1500%.

Як повідомлялося, минулого тижня третій за обсягом український мобільний оператор lifecell заявив про початок тестування у Львові цієї ж технології Massive MIMO.

Крім того, другий за величиною оператор "Vodafone Україна" спільно з Мінінфраструктури, "Укравтодором", Nokia, "Галузевим центром цифровізації і кібербезпеки" і компанією "Українські новітні технології" на минулому тижні підписали меморандум про запуск тестової інтелектуальної системи безпеки на автошляхах у рамках тестування стандарту 5G зв'язку.

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері зв'язку та інформатизації, (НКРЗІ) 23 квітня узгодила звернення ТОВ "Нокіа Солюшнз енд Нетворкс Україна" щодо демонстрації радіообладнання в період з 25.04.2019 до 25.06.2019 у рамках цього тестового запуску на мережі "Vodafone Україна".

"Конкуренція – гарна річ. Як тільки ми оголосили про запуск тестового 5G з одним оператором, як інший одразу запустив власну тестову площадку", - прокоментував ці події міністр інфраструктури Володимир Омелян на своїй сторінці в Facebook у середу.

На його думку, для запуску надсучасного зв'язку "не потрібно директив, указівок, законів або указів". "Вітаю Україну в участі випробувань сучасної мережі 5G. Ми в топ-20 країн світу!", - написав міністр.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА