17:52 01.07.2019

"Київстар" не вважає відключення телефонів за IMEI профільним завданням операторів

3 хв читати
"Київстар" не вважає відключення телефонів за IMEI профільним завданням операторів

Мобільний оператор компанія "Київстар" вважає пріоритетом для телеком-операторів надання населенню України послуг зв'язку, а проблемою "сірого" імпорту мобільних пристроїв мають займатися в податковій і на митниці.

Таку думку висловив журналістам президент "Київстару" Олександр Комаров у Львові у суботу.

"Мені не подобається, коли на операторів починають перекладати роль, яку має здійснювати держава на кордоні... У мене інший бізнес. Бізнес мобільного оператора полягає в тому, щоб люди користувалися послугами зв'язку", - сказав він.

Президент "Київстару" наголосив, що в ідеї відключення "чорних" і "сірих" IMEI-кодів мобільних пристроїв є багато спірних питань. Зокрема, велика кількість телефонів із дублюючими IMEI, що виникає не тільки через підроблення зазначених кодів шахраями, а й тому, що чимало виробників не хочуть платити асоціації GSMA за кожний зроблений пристрій і "трохи маніпулюють цими речами".

"Хто нестиме відповідальність за цю проблему? Я як оператор не хочу. Це поза рамками мого бізнесу. З іншого боку, ми розуміємо наявність проблеми "сірого" імпорту, проблеми розкрадання телефонів... Тому у нас ставлення щодо цього все-таки нейтральне. Вважаю нашим пріоритетом - надавати людям послуги зв'язку максимально високої якості, а не займатися тим, де хтось взяв телефон. Ми не в телефонному бізнесі", - зазначив Комаров.

У свою чергу директор з регуляторного забезпечення бізнесу "Київстар" Олександр Когут відзначив високий ризик того, що сумлінні абоненти можуть постраждати через надмірну зарегульованість питань відключення телефонів за IMEI.

"І операторам, і абонентам ніхто не прокоментував, як це працюватиме, чому випадкові збіги неможливі. І коли абонент або бізнес, який щодня залежить від наших послуг, буде заблокований через те, що у когось буде довідка (від регулятора або від УДЦР - ІФ) про те, що це "сірий" телефон, однак при цьому людина купила цей телефон у магазині як "білий", будуть проблеми", - вважає Когут, наполягаючи на тому, що проблеми незаконного ввезення обладнання має вирішувати насамперед митниця, а не мобільні оператори.

Як повідомлялося, мобільні оператори та галузеві експерти вважають за необхідне дерегуляцію телеком-галузі, введення технологічної нейтральності, впровадження Spectrum Sharing (можливість для мобільних операторів ділитися частотами) і впровадження системи державного контролю за імпортом мобільної техніки.

Генеральний директор мобільного оператора "Vodafone Україна" Ольга Устинова наголосила на необхідності боротьби з сірим імпортом мобільних пристроїв, зазначивши, що введення грамотного регулювання в цьому сегменті також може послужити наповненню держбюджету. Водночас, за словами голови комітету інформатизації і зв'язку Верховної Ради Олександра Данченка, для того щоб вирішити питання сірого імпорту - необхідно включити вже наявну на балансі Українського державного центру радіочастот систему. І це забезпечить додаткове надходження до бюджету 1,2 млрд грн на рік від детінізації сірого імпорту. Можливість для цього прописано в законопроекті №1888, досі "завислому" в парламенті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА