13:16 11.07.2019

"Київстар" готовий здати до 86 МГц частот, але не згоден "ділити все порівну" - президент компанії

3 хв читати
"Київстар" готовий здати до 86 МГц частот, але не згоден "ділити все порівну" - президент компанії

Оператор мобільного зв'язку "Київстар" готовий розглядати питання про здачу 86 МГц частот з метою якнайшвидшого запуску нових поколінь зв'язку в діапазоні 900 МГц, заявив президент компанії Олександр Комаров агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми підтримуємо ініціативу президента України й розуміємо необхідність усунення цифрового розриву між мегаполісами та селами. Тому готові розглядати питання про здачу 86 МГц частот, що належать компанії, які регулятор зможе продати на тендері іншим телекомоператорам", - зазначив він.

Водночас у компанії не уточнюють, чи планується отримання компенсації за здачу зазначених частот, і якщо так, то в якому обсязі.

Як вважає керівник "Київстару", протягом 24 місяців з моменту отримання ліцензії на 4G-зв'язок у діапазоні 900 МГц можливо забезпечити доступ до високошвидкісного мобільного інтернету для 90% населення України й охопити всі автомобільні дороги міжнародного значення.

"Для цього нам необхідно буде модернізувати близько 3 тис. базових станцій: встановити додаткові радіо-модулі, розширити канали зв'язку, прокласти нові волоконно-оптичні кабелі. За попередніми оцінками, це коштуватиме кілька мільярдів гривень", - додав Комаров.

Крім того, компанії знадобиться встановити нові базові станції, щоб уникнути зниження якості зв'язку через зменшення кількості радіочастот.

Коментуючи заяви інших мобільних операторів про необхідність "паритетного" поділу радіочастот, Комаров сказав, що потреби в частотному ресурсі визначаються, виходячи з кількості активних користувачів мережі оператора й навантаження, яке вони створюють. За його словами, "Київстар" обслуговує найбільшу кількість абонентів мобільного зв'язку (26,3 млн клієнтів, з них близько 9 млн - жителі сіл). Відповідно, частот компанії потрібно більше.

"Такі підходи не застосовні на сформованому ринку, вони можуть бути негативним сигналом для інвесторів", - вважає він.

Комаров також наголосив, що "Київстар" придбавав частоти на законних підставах, за ринковою вартістю, беручи участь у тендерах, здійснюючи купівлі та злиття з іншими компаніями.

Президент "Київстару" також заявив про помилковість заяв про те, що компанія має понад 50% частот діапазону 900 МГц.

"Обсяги частот цього діапазону встановлює Міжнародна асоціація операторів стільникового зв'язку для кожної країни. В Україні 39% частот віддані спецкористувачам і технології CDMA, яка ніде в Європі не використовується. Отже, в "Київстару" лише 36% частот діапазону 900 МГц", - уточнив він, нагадавши, що в 2015 році оператор уже був донором рефармінгу частот у діапазоні 1800 МГц, добровільно передавши державі частину свого спектра для впровадження 4G-зв'язку в цьому діапазоні.

Як повідомлялося, оператор мобільного зв'язку "Vodafone Україна" вважає необхідним створення для операторів паритетних умов щодо раніше використовуваних в інших цілях низьких частот.

Раніше президент Володимир Зеленський постановив до серпня вивільнити "цифровий дивіденд", до жовтня - усунути дефрагментацію на 824-960 МГц для впровадження 3G і 4G.

Кабмін погодив підвищення ренти за користування перспективними РЧР (діапазон 2300-2400 МГц, 2572-2610 МГц, 3400-3800 МГц) незалежно від виду радіозв'язку ставки збільшуються з 45,83 грн до 3 тис. грн, або в 65,5 разу, з 1 січня 2020 року.

Крім цього, передбачається також збільшення для стільникового радіозв'язку в діапазонах 791-821 МГц, 832-862 МГц, 880-915 МГц, 925-960 МГц підвищувального коефіцієнта за фрагментований спектр до рентної плати за користування РЧР з 1,2 до 2,0.

Передбачається, що це збільшить відповідні надходження від сплати ренти з 727,108 млн грн до 1,253 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА