10:11 02.09.2019

Депутати пропонують запровадити технейтральність і прирівняти відсутність мобільного пристрою у базі IMEI до недоліку

3 хв читати
Депутати пропонують запровадити технейтральність і прирівняти відсутність мобільного пристрою у базі IMEI до недоліку

Група народних депутатів пропонує Верховній Раді запровадити принцип технологічної нейтральності для роботи в радіочастотному спектрі, а також дозволити мобільним операторам спільне користування радіочастотним ресурсом (РЧР).

Згідно з текстом законопроекту № 1086 від 29 серпня 2019 року, оприлюдненим на сайті парламенту, він передбачає запровадження принципу технологічної нейтральності, згідно з яким оператори зв'язку можуть користуватися смугами радіочастот, зазначеними в їхній ліцензії, без обмеження щодо застосування конкретних радіотехнологій, визначених для цих смуг радіочастот, за умови забезпечення електромагнітної сумісності.

Запропонована редакція законопроекту про радіочастотний ресурс також дозволяє операторам спільно використовувати РЧР із метою прискорення розгортання мереж, збільшення їхньої території покриття та підвищення якості послуг.

Окрім цього, суттєвою зміною є встановлення на законодавчому рівні вимоги ліцензування смуг радіочастот для впровадження мобільного зв'язку на умовах аукціону з попередньою кваліфікацією учасників, за виключенням ліцензування за результатами проведення перерозподілу радіочастот.

Крім того, законопроект встановлює норму щодо обов'язкової присутності міжнародного ідентифікатора (IMEI код) продаваного термінального обладнання в Реєстрі IMEI кодів, як дозволеного або тимчасово дозволеного для обслуговування (крім випадків, коли його відсутність ініційована споживачем у разі крадіжки чи втрати).

Відсутність IMEI коду у базі IMEI згідно з цим законопроектом визнається істотним недоліком термінального обладнання, а споживач протягом 60 днів із моменту придбання такого товару має право на власний вибір вимагати від продавця: повернення сплачених за нього коштів або заміни товару на такий самий або на аналогічний, з числа наявних у продавця.

Законопроект передбачає збільшення штрафів за порушення умов і правил діяльності у сфері користування РЧР утричі (від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів), а також встановлює відповідальність осіб-підприємців за порушення цих норм.

Штрафи за використання не дозволених (заборонених) в Україні радіоелектронних засобів, а також за користування РЧР без належного присвоєння радіочастоти або ліцензії чи з порушенням правил - збільшуються у 25 разів (від 500 до 1250 неоподатковуваних мінімумів для громадян і від 1250 до 2500 неоподатковуваних мінімумів для посадових осіб та громадян-суб'єктів госпдіяльності).

Законопроект також передбачає введення поняття "ефективне використання радіочастотного ресурсу" - дотримання встановлених рівнів ефективності використання РЧР для відповідних радіотехнологій.

За організацію проведення досліджень і вироблення рекомендацій з ефективного використанню РЧР, а також за встановлення рівнів ефективності використання РЧР для відповідних радіотехнологій (за участю національного регулятора), на думку авторів законопроекту, має відповідати Держслужба спеціального зв'язку і захисту інформації.

Крім того, Держспецзв'язку призначається відповідальним за розроблення Плану конверсії РЧР України.

Законопроектом передбачено скорочення переліку документів до заяви про видачу ліцензії на користування РЧР, а також скорочення термінів розгляду цих документів і виконання всіх необхідних дій до ухвалення рішення про видачу ліцензії.

Як зазначають автори законопроекту, аналогічний документ було подано до розгляду Верховною Радою восьмого скликання, але його не ухвалили.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має власні розробки, які допоможуть перебити телевізійний сигнал РФ у прикордонні, - Зеленський

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА