12:40 17.09.2019

Facebook видалив майже 400 українських сторінок, груп і акантів

2 хв читати
Facebook видалив майже 400 українських сторінок, груп і акантів

Найбільша соціальна мережа Facebook оприлюднила заяву про видалення значної кількості сторінок, груп і акаунтів у мережах Facebook та Instagram (був придбаний Facebook у 2012 році), зокрема сторінок ресурсів Hyser, Znaj.ua, Politeka.

"Ми видалили 168 облікових записів, 149 сторінок Facebook і 79 груп, які брали участь у скоординованій і недостовірний поведінці, орієнтованій на Україну... Незважаючи на те, що люди, які стоять за цією діяльністю, намагалися приховати свою особистість, наш аналіз пов'язав цю діяльність з українською PR-компанією Pragmatico", - йдеться в заяві Facebook.

Згідно з розкритими Facebook даними, майже 4,2 млн облікових записів були підписані на одну або більше з цих сторінок, близько 401 тис. облікових записів приєдналися до однієї з цих груп.

На рекламу зазначених ресурсів у Facebook та Instagram, оплачену в доларах США, було витрачено близько $1,6 млн.

Ці облікові записи було виявлено під час внутрішнього розслідування за підозрою в скоординованій недостовірній поведінці в регіоні.

Значна частина решти сторінок пов'язана з онлайн-агрегаторами новин "Знай. ЮА" і "Політека.Нет", що належать інформагентству "Знай", статутний фонд якого становить лише 1 тис. грн. Бенефіціарним власником інформагентства "Знай", а також ТОВ "Українська стіна" (видавнича справа) і "Будні Медіа" (виробництво кіно- і відеофільмів, телевізійних програм) є Антон Федченко, зареєстрований у Лозовій (Харківська обл.).

У повідомленні Facebook зазначається, що особи, які стоять за скоординованою діяльністю сторінок, використовували фейкові акаунти, щоб збільшувати залученість, поширювати контент і направляти людей на зовнішні сайти, які видавали себе за новинні ЗМІ.

"Адміністратори сторінок і власники облікових записів, як правило, публікували інформацію про знаменитостей, шоу-бізнес, спорт, місцеві й міжнародні новини, політичні й економічні питання (зокрема про вибори в Україні), а також критикували різних громадських діячів.

Під час аналізу Facebook виявив дві не залежні одна від одної групи операцій з маніпуляції громадською думкою, які велися з України та Іраку.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА