12:40 27.09.2019

Депутати обговорюють із мобільними операторами можливість покриття мобільним інтернетом всієї території України

2 хв читати
Депутати обговорюють із мобільними операторами можливість покриття мобільним інтернетом всієї території України

Народні депутати від партії "Слуга народу" просять мобільних операторів розробити механізм, що дає змогу досягти повного покриття мобільним інтернетом території України.

Про це повідомив депутат Мар'ян Заблоцький (фракція "Слуга народу") за підсумками зустрічі з податковим комітетом та операторами.

"Коли ми їздили з "ЗеКомандою" у виборчий тур, то мобільний інтернет у нас працював тільки в обласних центрах. Це неприпустимо! Інтернет - це надважливо для доступу до освіти та медичних консультацій. Інтернет для всіх - це також свобода від олігархічних телеканалів. І тільки покривши всіх інтернетом, ми зможемо реалізувати програму "Держава в смартфоні", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Заблоцький, зокрема, наводить дані операторів про те, що мобільним інтернетом покрито лише 70% населення країни, а покриття ще 30% їм економічно невигідно. "За словами представників "Київстару" та Vodafone, для повного покриття потрібно змінювати їхню апаратуру, встановлену ще у 1990-х. А відпрацювати ці гроші в районах і селах нереально", - додав депутат.

На його думку, одним із механізмів, що стимулюють збільшення покриття, може стати ставка ренти для радіочастот. "Річний дохід "Київстару" становить майже 10 млрд грн, Vodafone - 5 млрд. За частоти всі оператори платять 2,6 млрд грн ренти. Звичайно, не скрізь мобільний інтернет буде прибутковим. Але радіочастоти, на яких його можна давати, обмежені, і перебувають у руках цих операторів... Ставка ренти прив'язана до покриття населення. Менше покриваєш - більше платиш. Більше покриваєш - менше платиш. Правильний підхід держави для забезпечення населення інтернетом", - додав Заблоцький.

За його словами, "операторів попросили повернутися із пропозицією, яка балансуватиме їхні доходи з одного боку, а доступ населення до освіти, медичних консультацій і адмінпослуг - з іншого".

"Упевнений, що крім податкових стимулів, ми можемо також зробити багато в частині регулювання, щоб полегшити це завдання для операторів. Як би там не було, процес покриття населення мобільним інтернетом ми прискоримо", - підсумував Заблоцький.

У свою чергу заступник голови парламентського комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко (фракція "Слуга народу") у коментарях до посту Заблоцького зазначив, що це питання потрібно вирішувати комплексно, шляхом зміни застарілого законодавства.

Як повідомлялося, Міністерство цифрової трансформації України має намір провести дослідження реального покриття інтернетом усієї території країни.

На думку віце-прем'єра - міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, впровадження зв'язку стандарту 5G в Україні вже сьогодні нереалістично та недоцільно. Первинною метою міністерства є завершення впровадження 3G і 4G протягом найближчих року-два і забезпечення протягом трьох років інтернетом соціальної інфраструктури та всіх населених пунктів країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

Samsung повернув собі лідерство на світовому ринку смартфонів у I кв. - IDC

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА