17:00 03.10.2019

ВР ухвалила закон про прозорість власності провайдерів програмної послуги

2 хв читати
ВР ухвалила закон про прозорість власності провайдерів програмної послуги

Верховна Рада України на пленарному засіданні в четвер ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект про забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", законопроект №2035 підтримали 248 народних депутатів.

"Понад 40% населення, а далі буде більше, отримують сигнал телебачення через так звану цифрову програмну послугу, це безкоштовне телебачення, ефір. Поки що ми не знаємо протягом останніх дев'яти років, хто є власником компанії, яка забезпечує сервіс за цією послугою. Були чутки раніше, що це сім'я Януковича. Але ми можемо тільки гадати, якщо не ухвалимо цей закон. А цей закон насправді стосується інформаційної безпеки. І тому нам важливо зрозуміти й контролювати тих, хто працюватиме над цим сервісом", - сказав під час виступу голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Як зазначається в тексті пояснювальної записки до документа, законопроект передбачає введення низки вимог до засновників, учасників, власників провайдерів, виконання яких дасть змогу забезпечити прозорість структури власності й запобігти потенційному протиправному впливу держави-агресора на телерадіоінформаційний простір України.

При цьому законопроект насамперед стосується єдиного в Україні провайдера програмної послуги із загальнонаціональним покриттям, яким є ТОВ "Зеонбуд", у достовірності інформації про власників якого творці законопроекту сумніваються.

Зокрема, автори законопроекту пропонують заборонити засновувати і брати участь у провайдерів програмної послуги держорганам, органам місцевого самоврядування та їхнім юрособам, у разі відсутності у них відповідних повноважень.

Аналогічну заборону пропонується поширити й на фізосіб і юросіб-резидентів країни, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом, а також юросіб, учасниками (акціонерами) і/або кінцевими вигодонабувачами яких такі є.

Для провайдера програмної послуги багатоканальної цифрової ефірної телемережі із загальнонаціональним покриттям законопроект пропонує встановити низку додаткових вимог. Зокрема, кінцевими бенефіціарними власниками таких компаній можуть бути виключно громадяни України. Крім того, юрособам і фізособам - підприємцям, зареєстрованим в офшорних зонах, перелік яких затверджений Кабінетом Міністрів, а також особам без громадянства забороняється брати участь у таких компаніях на всіх рівнях ланцюга володіння корпоративними правами.

Недотримання наведених вимог є підставою для відмови у видачі та продовженні ліцензії провайдера програмної послуги. Якщо ж недотримання цих вимог виявлено Нацрадою під час дії ліцензії, її може бути анульовано в судовому порядку.

Крім того, передбачається встановити аналогічні вимоги до операторів телекомунікацій, які здійснюють діяльність із надання послуг із технічного обслуговування та експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- та радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА