09:54 29.10.2019

Законопроект "Про електронні комунікації" врегулює проблеми доступу до інфраструктури - "Київстар"

2 хв читати
Законопроект "Про електронні комунікації" врегулює проблеми доступу до інфраструктури - "Київстар"

Запропонований депутатами галузевий законопроект "Про електронні комунікації" №2264 від 15 жовтня 2019 року містить низку сучасних європейських норм і знімає застарілі обмеження, сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор із регуляторного забезпечення "Київстар" Олександр Когут.

"Особливо хочеться відзначити увагу законодавців до питання організації доступу до інфраструктури, що належить операторам і провайдерам. Урегулювання цього ринку полегшить телеком-операторам розвиток інфраструктури за рахунок спільного використання мереж", - наголосив Когут.

На його думку, проект закону "Про електронні комунікації" є суттєвим кроком до оновлення базового законодавства у галузі телекомунікацій.

"Законопроект встановлює максимально прозору й передбачувану процедуру регулювання ринків окремих послуг. Вона передбачає затвердження вичерпного переліку критеріїв ринків, їх аналіз виключно за цими критеріями, консультації з ринком на кожному етапі. Така процедура є максимально наближеною до практики телеком-ринку Європейської спільноти", - наголосив Когут.

Він також зазначив, що новий законопроект передбачає планові перевірки, а комунікація з регулятором ринку здійснюватиметься через спеціальну цифрову платформу, що дасть змогу уникнути "паперової тяганини" під час вирішення важливих ринкових питань, і відповідає оголошеному урядом курсу на дерегулювання ринків.

"Важливо, що із законопроекту вилучено вимогу до телеком-операторів про відключення телефонів, IMЕI яких не внесені до бази кодів. Отже, збережено право абонентів на отримання послуг зв'язку", - наголосив директор із регуляторного забезпечення "Київстар".

Ще одна норма законопроекту, яку оператор вважає позитивною, - те, що абоненти можуть надавати операторам свою згоду на обробку інформації не лише в письмовій формі, як це було потрібно раніше, а в будь-якій, зокрема й електронній.

"Водночас у проекті залишилися негативні для ринку норми. Так, зокрема, до нього було внесено необґрунтовано великі й фіксовані у відсотках від доходів штрафи, які створюють конкурентні переваги для "сірих" провайдерів (які приховують прибуток) і посилюють адміністративний тиск на бізнес", - наголосив Когут.

Він висловив сподівання на те, що ринку вдасться знайти спільну мову з розробниками документа, й точку зору бізнесу до другого читання буде враховано.

Як повідомлялося, група з десятьох депутатів із більшістю від партії "Слуга народу" в рамках поновлення галузевого законодавства ринку зв'язку подала законопроект "Про електронні комунікації" №2264, що пропонує зробити доступ до інтернету та голосового зв'язку універсальною послугою і впровадити держрегулювання тарифів ринку електронних комунікацій.

На думку мобільного оператора компанії lifecell, запропонований депутатами законопроект "Про електронні комунікації" захищає раніше сформовану на телеком-ринку неконкурентну ситуацію.

Водночас компанія "Vodafone Україна" вважає, що документ загалом відповідає вимогам перспективного регулювання, але штрафи, що пропонуються в законопроекті, завищені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

Фільм-переможець "Оскара" "20 днів у Маріуполі" вийшов онлайн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА