08:44 25.11.2019

МТС піде з українського телеком-ринку, продає "Vodafone Україна" за $734 млн

3 хв читати

ПАТ "МТС" продає свій телекомунікаційний бізнес в Україні (працює під брендом Vodafone) азербайджанському оператору, акціонери російської компанії за підсумками угоди отримають спецдивіденди.

Як йдеться в повідомленні МТС, компанія підписала c Telco Solutions and Investments, структурою азербайджанського оператора Bakcell, юридично зобов'язуючу угоду щодо продажу українського телекомунікаційного бізнесу. В рамках угоди МТС через свою 100% дочірню компанію Allegretto Holding S.a.r.l. (Люксембург) продає 100% частку в компанії Preludium BV (Нідерланди), єдиному акціонері ПрАТ "ВФ Україна", за $ 734 млн, включно з відкладеним платежем сумою близько $ 84 млн. Передача акцій відбудеться найближчим часом, зазначає МТС.

На засіданні 23 листопада рада директорів МТС рекомендувала затвердити спеціальні дивіденди розміром 26,48 мільярда рублів за підсумками дев'яти місяців 2019 року з урахуванням угоди і фінрезультатів компанії. Компанія планує виплатити 13,25 рубля на акцію і 26,5 рубля на ADR.

Рада рекомендувала призначити на 6 грудня дату закриття реєстру для участі у позачергових зборах акціонерів, а на 10 січня 2020 року - дату закриття реєстру акціонерів, які мають право на отримання спецдивідендів.

За словами керівника МТС Олексія Корні, угода відповідає оновленій стратегії компанії, "яка передбачає концентрацію зусиль на російському ринку". Росія генерує більше 90% виручки оператора.

"З урахуванням незначної частки українського бізнесу в масштабі групи, МТС збереже привабливий рівень дивідендних виплат у рамках прийнятої на початку року політики", - наводяться в повідомленні слова CEO компанії.

Інформація про підготовлюваний продаж "ВФ Україна" з'явилася влітку 2019 року, тоді CEO оператора повідомив про те, що МТС не потребує продажу своєї "дочки", оскільки вона показує гарні операційні та фінансові результати. У жовтні стало відомо, що азербайджанський телеком-оператор Bakcell подав клопотання на покупку активу. 24 жовтня клопотання було затверджено.

У листопаді Корня повідомляв, що компанія веде переговори щодо угоди, але домовленостей поки не досягнуто.

ПрАТ "ВФ Україна" надає в Україні послуги зв'язку під брендом Vodafone. За підсумками 2018 року компанія скоротила чистий прибуток на 18,1% у порівнянні з 2017 роком - до 1,8 млрд гривень. У компанії пояснюють це збільшенням витрат внаслідок активного розгортання мереж 4G і 3G.

Географія бізнесу МТС істотно скоротилася за останні 3 роки. У 2016 році оператор пішов з Узбекистану, продавши свій бізнес там за символічний $ 1 через розгляди з американським регулятором, який запідозрив МТС, VEON (раніше VimpelCom Ltd.) в багатомільйонних хабарах для забезпечення можливості вийти на місцевий ринок зв'язку.

У 2017 році МТС покинула Туркменію, так як національний оператор "Туркментелеком" не подовжив договір про співпрацю з оператором - це призвело до відключення послуг міжнародного та міжміського зонового зв'язку та послуг доступу в інтернет. Терміни виданих дозволів на частоти у "дочки" МТС до того моменту теж минули. За підсумками 2017 року МТС зафіксувала збиток від знецінення активів в Туркменії в 3,2 млрд рублів.

В Україні МТС, побоюючись санкцій, перейшла під бренд Vodafone.

Після закриття угоди у МТС збережеться тільки два активи за кордоном - в Білорусі (належить 49%) і Вірменії (належить 100%).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА