13:02 09.01.2020

Мінцифри пропонує встановити єдиний податок для юросіб в ІТ на рівні 4-7% без обмеження обороту

2 хв читати
Мінцифри пропонує встановити єдиний податок для юросіб в ІТ на рівні 4-7% без обмеження обороту

 Міністерство цифрової трансформації України спільно з профільним комітетом Верховної Ради працюють над підготовкою реформи оподаткування для ІТ-галузі, яка передбачає встановлення єдиного податку на рівні 4-7% від обороту компаній.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

"Ми пропонуємо обговорити єдиний податок для юридичних осіб без обмеження обороту і пропонуємо встановити його на рівні 4-7% ... Відповідно до цього режиму юрособа-експортер послуг сплачуватиме єдиний податок і буде податковим агентом для співробітника, оплачуючи два ЄСВ і військовий збір", - зазначив Борняков.

Він також зазначив, що наразі обговорюються такі вимоги до тих, хто приєднується до такого податкового режиму: штат понад 10 співробітників; частка експорту в прибутку та частка зарплатного фонду в собівартості - понад 75%; середня зарплата - не менше ніж 5 мінімальних ЗП.

На думку Мінцифри, це створить легальні умови праці для галузі, зробить її більш привабливою для інвестицій, створивши прозору і зрозумілу корпоративну структуру. Крім того, це створить рівні конкурентні умови роботи в галузі, а також умови для експорту інших сервісів.

"Водночас модель зберігає механізм забезпечення соціальних гарантій працівників та не збільшує податкового навантаження та адміністрування. Адже з одного боку для ІТ-компаній вводиться податок та звітність, а з іншого — ми скасовуємо низку податків для працівників", - наголосив заступник міністра цифрової трансформації.

Він також навів статистику, згідно з якою в першому півріччі 2019 року, за даними Мінцифри, в Україні працювали 158 тис. IТ-ФОПів з доходом 52,3 млрд грн. При цьому в Україні загалом близько 60 тис. офіційно влаштованих співробітників IТ-компаній, зарплатний фонд яких становив близько 6,5 млрд грн у першому півріччі минулого року.

"І ні, ми не певні, що це єдине правильне рішення. Але, провівши години аналізу, вважаємо це найкращою ідеєю, яка дозволить буквально створити індустрію, в якій працюватиме не 200 тисяч юридично не пов’язаних між собою ФОПів, а повноцінні прозорі компанії", - наголосив Борняков.

Він також нагадав, що раніше сформульовану ідею створити п'яту групу ФОПів для IТ-фахівців було розкритиковано, оскільки це порушувало принципи рівності платників податків і не усувало жодних ризиків у системі.

Як повідомлялося, раніше група з 20 депутатів фракції "Слуга народу" запропонувала парламенту звільнити стартапи від податків строком на дев'ять місяців з моменту державної реєстрації, внісши відповідні зміни до Податкового кодексу України.

З цією метою планувалося впровадити додаткову п'яту групу єдиного податку, до якої входитимуть стартапи, які використовують виключно реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій та обсяг доходу яких протягом перших дев'яти місяців діяльності не перевищує 300 тис. грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА