15:40 23.03.2020

Освітній модуль STEM is FEM з робототехніки відбудеться в онлайні

3 хв читати
Освітній модуль STEM is FEM з робототехніки відбудеться в онлайні

Проєкт STEM is FEM готується провести черговий освітній модуль для українських школярок. Один з ініціаторів проєкта, керівник IT-компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв розповідає, що цього разу дівчат будут знайомити з робототехнікою. Модуль відбудеться 11-12 квітня в онлайн-форматі.

“Ми прийняли рішення провести четвертий модуль STEM is FEM в онлайн-форматі, оскільки впевнені, що карантин – не причина відмовлятися від освіти. Навпаки, це час для можливостей та гарна нагода використати усі технологічні блага. Сподіваюсь, ця онлайн-зустріч підніме настрій учасницям модулю, відкриє нові горизонти та допоможе кожній дівчині відчути себе частиною великого колективу однодумців, навіть перебуваючи вдома у режимі самоізоляції”, – говорить Сапар Карягдиїв. 

Індустрія робототехніки та інженерії є напрочуд затребуваною у сучасному світі. Уряди країн лідерів цієї галузі – Китаю, США, Південної Кореї, Японії та Німеччини – планували до 21-го року виділити біля $63 млрд на розвиток робототехніки. Українські плани поки не такі амбітні. 

“Робототехніка в Україні перебуває в зародковому стані. Є деякі напрацювання в сільському господарстві та автоматизації виробництв, але на цей момент немає значного попиту на спеціалістів з робототехніки. Великий ажіотаж серед батьків на цю тему і, як наслідок, велика кількість шкіл з робототехніки, це, скоріше, запит на майбутнє. Окрім цього треба розуміти, що саме поняття "робототехніка" достатньо широке. Але в українських освітніх реаліях все зводиться в кращому випадку - до платформи Arduino, а в гіршому – до іграшок Лего”, – вважає директор інжинірингової школи #brobots Пилип Духлій.

Проте українські ентузіасти робототехніки вже здобувають світове визнання. Українська команда посіла перше місце у всесвітній олімпіаді з робототехніки World Robot Olympiad 2018, та друге у найбільшому турнірі Китаю з робототехніки MakeX 2019. У цих та інших виступах українських команд на світовій арені є ще одна спільна риса – команди з робототехніки майже суто чоловічі.

За європейською статистикою 2017-го року лише 20 відсотків із випускників інженерних факультетів – жінки. В Україні перевага чоловіків у галузі ще більша, кажуть експерти. Змінити цю ситуацію – мета благодійної освітньої ініціативи STEM is FEM. Проєкт має на меті популяризувати технічну освіту серед дівчат та мотивувати більшу їх кількість будувати кар’єру у STEM галузях. 

Для цього проєкт проводить відбірковий конкурс на своєму сайті http://stemisfem.org/. Зареєструватись може кожна українська дівчинка-старшокласниця. Із усіх бажаючих експертна рада обере 30 найкращих відповідей на тестові питання. Їх авторок запросять на освітній онлайн-модуль. Під час події вони поспілкуються із спеціалістками, які працюють у обраному напрямі, відвідають галузеві установи, почують лекції мотивуючих топ-спікерок та візьмуть участь у фінальному конкурсі. 

Три попередні модулі були присвячені біотехнологіям, ІТ, екології та енергетиці. Серед мотивуючих спікерів були Заступниця голови Представництва ЮНІСЕФ в Україні Лора Білл, Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен та Народна депутатка України Кіра Рудик.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА