11:30 30.04.2020

Неготовність мобільних операторів ділитися інфраструктурою суттєво збільшить вартість покриття території України 4G-зв'язком - СЕО lifecell

2 хв читати
Неготовність мобільних операторів ділитися інфраструктурою суттєво збільшить вартість покриття території України 4G-зв'язком - СЕО lifecell

Кооперація мобільних операторів у частині реалізації принципу загального доступу до інфраструктури дасть змогу суттєво знизити обсяг інвестицій у покриття віддалених регіонів для кожної окремої компанії, заявив СЕО мобільного оператора компанії lifecell Ісмет Язиджи в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"Після того як були прописані всі умови покриття території зв'язком, ми звернулися до всіх регуляторів і гравців ринку з наступним: замість того, щоб тричі інвестувати величезні кошти та витрачати час на побудову трьох різних мереж, давайте об'єднаємося і в найкоротші терміни, використовуючи принцип шерінгу інфраструктури, побудуємо повноцінну широку мережу. Але нас не почули", - нарікає Язиджи.

За його словами, це призвело до суттєвого подорожчання проекту розвитку мережі для кожного з операторів, оскільки стосовно запуску LTE-900МГц "Велика трійка" мобільних операторів перебуває приблизно в однаковому становищі з точки зору того, які нові регіони та місця їм потрібно покривати мережами мобільного зв'язку.

"І наразі ми опинилися в абсолютно парадоксальній ситуації, коли нам доводиться втричі більше інвестувати, замовляти втричі більше обладнання, ми стикаємося зі зривами постачань обладнання через світову пандемію... Більше того, в умовах карантину всім операторам доведеться виділяти втричі більше людей, які їздитимуть в одні й ті самі поля, в одні й ті самі локації, щоб побудувати три окремі мережі", - наголосив СЕО lifecell.

Язиджи також звернув увагу на те, що зобов'язання для всіх компаній із побудови мереж у підсумку були прописані держрегулятором абсолютно однаковими, тоді як lifecell наполягав на необхідності враховувати ринкові частки кожного з операторів.

"Тим більше, що розділ частот між трьома операторами базувався саме на принципі ринкових часток - оператори з великими ринковими частками отримали більший діапазон частот, а lifecell, у якого найменша ринкова частка, - менший. Але коли прийшов час визначення планів і зобов'язань із покриття, тут регулятор чомусь використав принцип рівності для всіх операторів і одразу ж забув про те, що ринкові частки у всіх різні", - наголосив СЕО lifecell.

Lifecell - третій за величиною оператор мобільного зв'язку в Україні, його активна абонбаза за підсумками 2019 року становить 7,4 млн абонентів, загальна - 8,9 млн абонентів.

Турецький постачальник конвергентних телекомунікацій та технологічних послуг Turkcell у 2015 році сконцентрував 100% оператора "Астеліт", пізніше перейменованого в lifecell.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА