16:42 15.05.2020

Україна за 4 роки може недоотримати 30 млн грн податків від зниження ставки інтерконекту - президент "Київстару"

3 хв читати
Україна за 4 роки може недоотримати 30 млн грн податків від зниження ставки інтерконекту - президент "Київстару"

Зниження ставки інтерконекту в Україні може призвести до недоотримання ринком 1,6 млрд грн доходів упродовж кількох років і, відповідно, до зниження податкових відрахувань галузі на 30 млн грн за чотири роки.

"Втрати оптового ринку, які спричинить подальше зниження ставки інтерконекту, цілком реально вдарять по інвестиційних планах. Ринок через поспішні кроки потенційно може недоотримати в найближчі кілька років 1,6 млрд грн доходів, що позначиться на недоінвестування операторами близько півмільярда гривень", - заявив в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" президент мобільного оператора компанії "Київстар" Олександр Комаров.

За його словами, 500 млн грн інвестицій достатні для будівництва майже 2 тис. базових станцій LTE900 для забезпечення доступу до 4G-зв'язку 15% населення України. "Програє від зниження ставки інтерконекту й держава: за нашою оцінкою, в перспективі найближчих чотирьох років бюджет недоотримає понад 30 млн грн у вигляді податку на прибуток. Сподіваюся, що запанує здоровий глузд і буде здорове рішення комісії з цього питання", - наголосив Комаров.

За його словами, за останні п'ять років Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації (НКРЗІ), знизила ставку за пропуск трафіку між мобільними мережами України з 36 коп. до 12 коп. за хвилину - нині це найнижча ставка в країнах ЄС і одна з найнижчих - у країнах колишнього СНД.

Подальше зниження ставки інтерконекту всередині країни, на думку Комарова, призведе до скорочення міжоператорського ринку майже втричі.

Президент "Київстару" також заявив, що не вважає проблему "клубного ефекту" актуальною для телеком-ринку України.

"Можливо, це було актуально для минулого десятиліття, коли голосові послуги вважалися основним джерелом доходу в мобільному зв'язку. Я впевнений, що наразі це все дуже надумано й використовується здебільшого, щоб пояснити чийсь не найкращий ринковий результат. Сьогодні ринок інший, його розвиток визначають цифрові послуги, широкосмуговий інтернет, швидкість, якість покриття. Мені здається, в уряді це розуміють", - заявив Комаров.

Він вважає, що подальше зниження ставки інтерконекту не стимулюватиме абонентів більше телефонувати на інші мережі, тим паче що ставки інтерконекту не впливають на тарифи - ціну за свої послуги встановлюють самі оператори.

Як повідомлялося, СЕО мобільного оператора компанії lifecell Ісмет Язиджи вважає високу ставку інтерконекту в Україні причиною виникнення "клубного ефекту" в мережах мобільних операторів.

"Київстар" у січні-березні 2020 року збільшив загальний дохід на 16,1% порівняно з аналогічним періодом 2019 року - до 5,95 млрд грн, EBITDA - на 25,35%, до 4,04 млрд грн. Маржа EBITDА зросла на 5 процентних пунктів (п. п.) - до 67,9%.

"Київстар" - великий український оператор телекомунікацій. Надає послуги зв'язку та передачі даних на основі широкого спектра мобільних і фіксованих технологій, зокрема 3G. Його послугами на кінець 2019 року користувалися близько 26,2 млн абонентів мобільного зв'язку і близько 1 млн клієнтів фіксованого інтернету.

Акціонером "Київстару" є міжнародна група VEON (раніше - VimpelCom Ltd.). Акції групи котируються на фондовій біржі NASDAQ (Нью-Йорк).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

Фільм-переможець "Оскара" "20 днів у Маріуполі" вийшов онлайн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА