16:50 16.06.2020

ВР схвалила законопроект про електронні комунікації з урахуванням універсальної послуги доступу до інтернету та голосового зв'язку

2 хв читати
ВР схвалила законопроект про електронні комунікації з урахуванням універсальної послуги доступу до інтернету та голосового зв'язку

Верховна Рада прийняла за основу законопроект "Про електронні комунікації" №3014, що встановлює повноваження держави в управлінні діяльністю у сфері електронних комунікацій.

За відповідний законопроект у першому читанні у вівторок проголосували 248 народних депутатів.

Законопроект, зокрема, уточнює термінологію у сфері електронних комунікацій, впроваджує принцип мінімально необхідного та передбачуваного регулювання галузі, а також принципи прозорості, відсутності дискримінації та технологічної нейтральності.

Крім того, законопроект пропонує впровадити повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій; упровадити консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їхні інтереси, та встановити процедуру подання документів до регуляторного органу в електронному вигляді.

Документ передбачає зниження потенційно можливого тиску на суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій і зменшення кількості перевірок на їхній території.

Законопроект також враховує сприяння ефективному інвестуванню та інноваціям у створення і розширення електронних комунікаційних мереж, зокрема за допомогою врахування ризиків для інвесторів при накладенні зобов'язань із доступу, а також акцентуючи увагу на доступі до інфраструктури та спільному використанні інфраструктури, що значно знизить витрати компаній на розгортання мереж.

Крім того, законопроект пропонує впровадити універсальну послугу у сфері електронних комунікацій, яка покликана забезпечити доступність (зокрема й цінову) для населення послуг надання доступу до інтернету та голосового зв'язку.

Так, універсальними послугами пропонується призначити: послуги широкосмугового доступу до мережі інтернет і голосові електронні комунікації у фіксованому місці, що надаються незалежно від технологій доступу.

Згідно з текстом законопроекту, універсальні послуги мають надаватися в обсязі й на рівні, достатньому для підтримки доступу споживачів до: електронної пошти, пошукових систем, основних електронних засобів навчання і освіти; ЗМІ в інтернеті, систем електронної комерції, інтернет-банкінгу, до послуг електронного уряду й електронних адміністративних послуг, до соцмереж і месенджерів, а також до сервісів голосового та відео-спілкування.

Крім того, законопроект описує особливості припинення діяльності постачальників електронних комунікаційних послуг і відповідальність за порушення законодавства про електронні комунікації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА