21:10 17.06.2020

Вилучення РЧР за неконкурентне накопичення не передбачено європейськими нормами - "Київстар" про законопроект про електронні комунікації

3 хв читати
Вилучення РЧР за неконкурентне накопичення не передбачено європейськими нормами - "Київстар" про законопроект про електронні комунікації

Мобільний оператор компанія "Київстар" зазначає, що передбачене в законопроекті "Про електронні комунікації" (№3014) примусове вилучення радіочастотного ресурсу у зв'язку з його неконкурентним накопиченням не передбачено Європейським кодексом електронних комунікацій і викликає побоювання щодо можливих зловживань.

"Проект закону України "Про електронні комунікації" є суттєвим кроком до оновлення базового законодавства у сфері телекомунікацій, містить низку сучасних європейських норм і знімає застарілі обмеження... Водночас у проекті залишилися негативні для ринку норми", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі "Київстару".

На думку оператора, включення в документ необґрунтовано великих і зафіксованих у відсотках від доходів компаній штрафів - створює конкурентні переваги для "сірих" провайдерів (найчастіше приховують свій прибуток) і підсилює адміністративний тиск на бізнес.

"Примусове вилучення радіочастотного ресурсу у зв'язку з неконкурентним накопиченням також не передбачено Європейським кодексом електронних комунікацій і викликає побоювання щодо можливих зловживань цією нормою. Сподіваємося, що ринку вдасться знайти спільну мову з розробниками документа і точка зору бізнесу до другого читання буде врахована", - зазначили у "Київстарі".

Серед позитивних моментів, врахованих у законопроекті, оператор називає встановлення максимально прозорою та передбачуваною процедури регулювання ринків окремих послуг, максимально наближеною до практики телеком-ринку Європи.

"Новим законопроектом виключаються планові перевірки, а комунікація з регулятором ринку здійснюватиметься через спеціальну цифрову платформу. Це дасть змогу уникнути "паперової тяганини" при вирішенні важливих ринкових питань, і відповідає оголошеному урядом курсу на дерегулювання ринків", - наголошують у компанії.

Крім того, у "Київстарі" наголосили на важливості видалення із законопроекту вимоги до операторів про відключення телефонів, IMЕI яких не внесені до бази кодів, а також дозволу абонентам надавати операторам свою згоду на обробку інформації у будь-якій формі, зокрема електронній (раніше - виключно у письмовій).

Оператор також зазначає, що врегулювання ринку доступу до інфраструктури, що належить операторам і провайдерам, полегшить галузі розвиток інфраструктури за рахунок спільного використання мереж. А можливість спільного використання, відчуження та передачі в тимчасове платне користування радіочастотного ресурсу дасть змогу операторам значно ефективніше використовувати радіочастотний спектр і, як наслідок, надавати ще якісніші послуги зв'язку.

Як повідомлялося, мобільний оператор компанія lifecell підтримує ухвалення законопроекту "Про електронні комунікації", але вважає за необхідне доопрацювати його в частині уточнення положень щодо визначення оператора із суттєвою ринковою перевагою і ввести в нього механізми запобігання "сірому" імпорту мобільних телефонів.

Верховна Рада 16 червня 2020 прийняла за основу законопроект "Про електронні комунікації" (№3014), який встановлює повноваження держави в управлінні діяльністю в сфері електронних комунікацій.

Законопроект, зокрема, уточнює термінологію у сфері електронних комунікацій, впроваджує принцип мінімально необхідного та передбачуваного регулювання галузі, а також принципи прозорості, відсутності дискримінації та технологічної нейтральності.

Крім того, законопроект пропонує впровадити універсальну послугу у сфері електронних комунікацій, яка покликана забезпечити доступність (зокрема й цінову) для населення послуг надання доступу до інтернету та голосового зв'язку.

Так, універсальними послугами пропонується визначити: послуги широкосмугового доступу до мережі інтернет і голосові електронні комунікації у фіксованому місці, що надаються незалежно від технологій доступу

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Алло" в I кв.-2024 відкрила п'ять магазинів і оновила 13

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА