18:52 01.09.2020

Учасниця STEM is FEM розробляє технологію очищення грунтів від забруднення нафтою

2 хв читати
Учасниця STEM is FEM розробляє технологію очищення грунтів від забруднення нафтою

18 річна Маргарита Мелешкова, учасниця двох освітніх модулів проєкту STEM is FEM, працює над розробкою бінарного абсорбуючого композиту, який очищує ґрунт від забруднення нафтопродуктами. Про це повідомив один із ініціаторів освітнього проєкту, керівник IT-компанії Gamingtec Сапар Карягдиїв.

Розроблений школяркою з Маріуполя композит також є середовищем для життя бактерій-нафтодеструкторів, це дозволяє зробити біоремедіацію, тобто процес очищення грунту після забруднення, максимально швидким. Суміш може використовуватися за різних температур, тому буде ефективною для різних кліматичних зон. Нею зможуть скористатися екологічні служби, аграрії, землевласники й усі ті, хто стикається із забрудненням ґрунтів.

Розробкою Маргарита займається вже два роки, зараз вона на етапі впровадження проєкту у промислове використання – шукає спонсорів та виробництво, яке зможе виготовити композит, а також оформлює патент. Розробка посіла перше місце на всеукраїнській олімпіаді з екології,  друге місце на конкурсах Intel Еко Україна та “Майбутнє України”, отримала нагороду форуму румунських винахідників, а також Маргарита була нагороджена президентською стипендією. Науковим керівником проєкту є вчитель дівчини – В’ячеслав Пономарчук.

Завдяки недорогим у виробництві та собівартості компонентам, проєкт є промислово привабливим. Порівняльні випробування показали, що розроблений композит працює ефективніше, ніж деякі промислові аналоги, і видаляє забруднення у порівняно короткі терміни. 

«Наші випускниці проводять дослідження, запускають власні проєкти. Інтерес, мотивація, навчання і, як результат, перші вагомі досягнення – це то шлях, який проходить кожний галузевий спеціаліст. Наукове відкриття Маргарити важливе для розвитку екоініціатив в Україні, і це гарний приклад того, які прогресивні ідеї може привносити молодь. Саме тому проєкт STEM is FEM надає можливість талановитим українським школяркам знайомитися зі STEM-дисциплінами та мотивує продовжувати навчання на технічних спеціальностях», – розповідає ініціатор STEM is FEM Сапар Карягдиїв.

Маргарита Мелешкова стала переможницею модулю “екологія та енергетика” проєкту STEM is FEM, завдяки розробленій нею стратегії дій у екологічній та енергетичній сферах для адаптації України до глобальних змін у світі до 2050 року. Проєкт STEM is FEM - благодійна освітня ініціатива, що мотивує дівчат частіше обирати для себе технологічні спеціальності, де мало представлені жінки.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА