21:01 09.09.2020

Депутати пропонують зобов'язати телеком-операторів встановлювати спецобладнання для прослуховування, розкривати дані про користувачів

2 хв читати
Депутати пропонують зобов'язати телеком-операторів встановлювати спецобладнання для прослуховування, розкривати дані про користувачів

Група з 13 народних депутатів (фракції "Слуга народу", "За майбутнє", "Довіра") пропонує Верховній Раді зобов'язати телеком-операторів власним коштом встановлювати спецобладнання, що дає змогу правоохоронцям отримувати тимчасовий доступ до інформації про абонентів, отримання ними послуг, їх тривалість, зміст і маршрути передачі даних.

Згідно з порівняльною таблицею до законопроекту №4004 від 1 вересня 2020 року, оприлюдненою на сайті ВР, операторів планують зобов'язати власним коштом встановлювати на своїх телекомунікаційних мережах і забезпечувати функціонування технічних засобів, необхідних для здійснення уповноваженими підрозділами оперативно-розшукових заходів, негласних слідчих дій і тимчасового доступу до інформації, наявної в операторів та провайдерів телекомунікацій, зокрема про зв'язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі про отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо. Очікується також, що телеком-оператори зобов'язані будуть забезпечувати захист зазначених технічних засобів від несанкціонованого доступу.

Окрім цього, законопроектом доповнюється перелік процесуальних джерел доказів поняттям "електронний доказ", яким є інформація в електронній формі з відомостями, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

До електронних доказів можуть належати: текстові документи, графічні зображення, плани, фотографії, відео- та звукозаписи тощо, а також віртуальні активи, сайти, текстові, мультимедійні та голосові повідомлення, метадані і бази даних, "інша інформація в електронній формі".

Згідно із законопроектом, передбачається, що копії інформації, що міститься в інформаційних, автоматизованих, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах, а також в їх невід'ємних частинах, виготовлені слідчим, прокурором із залученням спеціаліста, визнаються судом як електронний доказ.

Електронні докази мають зберігатися протягом усього часу кримінального провадження, але за клопотанням володільця електронного доказу слідчий, прокурор і суд можуть видати його копії або за потреби - оригінал, долучивши замість нього до кримінального провадження копії, засвідчені кваліфікованим електронним підписом судді, прокурора або слідчого.

Пропонується також ухвалити, що встановлення місцезнаходження радіоелектронного засобу за письмовою заявою власника такого засобу здійснюється на підставі постанови слідчого, прокурора.

Крім того, пропонується створити порядок спецконфіскації віртуальних активів, які були предметом кримінального злочину або іншого суспільно небезпечного діяння.

"На сьогодні спеціальна конфіскація не охоплює віртуальні активи, хоча переважно через неврегульовані законом віртуальні ринки здійснюється легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом", - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Згідно з дослідженнями Міжнародного валютного фонду, на які посилаються автори документа, у всьому світі неврегульовані законом віртуальні ринки надають можливість відмити гроші в розмірі від $2,17 трлн до $3,61 трлн щорічно.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА