15:09 24.09.2020

"Vodafone Україна" запустив IoT-послугу "Розумний облік водопостачання"

3 хв читати

Оператор мобільного зв'язку "Vodafone Україна" запустив у комерційну експлуатацію послугу "Розумний облік водопостачання" на базі власної мережі NB-IoT.

Як наголошується в повідомленні оператора, поширеному в четвер, "Розумний облік водопостачання" - це комплексне рішення, яке дає змогу автоматизувати збір та облік даних про використання водних ресурсів. Оператор пропонує клієнтам - об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-експлуатаційним конторам (ЖЕК) і комунальним підприємствам - інноваційне для України рішення обліку води на рівні багатоквартирного будинку.

"Наразі в Україні облік води проводиться переважно в ручному режимі. Такий збір пов’язаний із низкою проблем. Дані вручну вносять в журнал обліку, а потім вручну переносять в системи, де нараховуються платежі. А отже, точність даних залежить від людського фактору. Ще одне складне завдання – зняти показники практично одночасно – в останні дні звітного періоду. Щоб охопити всі вузли обліку, комунальники змушені збільшувати кількість персоналу, який не використовується ефективно решту часу", - зазначає оператор.

Окрім цього, за даними "Vodafone Україна", крім відсутності точних даних, неефективних тимчасових і грошових витрат, комунальники часто стикаються з неможливістю потрапити до підвального приміщення, де розташовують будинкові лічильники.

"Розумний облік водопостачання" допомагає уникнути цих проблем за рахунок: автоматизації збору й обліку даних, а також виключення людського фактору; роботи з даними через web-інтерфейс; можливості налаштовувати періодичність збору даних і систему оповіщення під свої потреби.

Крім того, послуга дає змогу окупити витрати на обладнання за період від дев'яти місяців, залежно від кількості підключених вузлів обліку, а також забезпечити автономність роботи обладнання телеметрії - термін роботи модему з технологією NB-IoT для автоматичного збору та передання даних із лічильників становить десять років.

"Комерційному запуску послуги передували численні тести призначеного для користувача устаткування і мережі, а також пілотні проекти з водоканалами. Це дало змогу сформувати найбільш доцільний для комунальників функціонал, відображений у налаштуваннях інтерфейсу", - наголошують у "Vodafone Україна".

Функціонал послуги дає змогу: налаштувати автоматичний збір і зберігання даних; керувати даними для комерційного і технологічного обліку ресурсів; здійснювати аналітику і планування; отримувати дані про навантаження на насосну станцію; отримувати тривожні сповіщення, а також вивантажувати дані в доступних форматах і через АРІ.

Вартість послуги "Розумний облік водопостачання" не є статичною і залежить від таких факторів, як тип обладнання, з яким працює клієнт, інфраструктура мережі, кількість точок телеметрії.

Оператор також наголошує, що пристрої, підключені до NB-IoT мережі, можуть спілкуватися між собою на виділеній частоті 1800 МГц. При цьому обладнання може отримати стабільний доступ до мережі навіть у важкодоступних місцях, наприклад у підвалах і шахтах ліфтів.

Розгортання технології NB-IоT здійснюється на базі мережі LTE, для користувачів і партнерів означає високий стандарт безпеки - шифрування й аутентифікацію на базі sim-карти, недоступні в таких технологіях як, наприклад, LoRa.

Технологія NB-IоT також дає змогу оптимізувати енергоспоживання, збільшуючи термін життя батарей девайсів до десяти років. При цьому ємність мережі значно вища, ніж у голосової мережі, за необхідності є можливість легко виконати масштабування.

Як повідомлялося, на початку вересня "Vodafone Україна" відзвітував про успішне проведення пілотного IoT-проекту "Розумний облік" (Smart Metering) спільно з водоканалами у двох містах України.

У лютому поточного року "Vodafone Україна" запустив послугу пакетного управління loT SIM-картами.

У січні 2020 року "Vodafone Україна" запустив у комерційну експлуатацію власну NB-IoTмережу (мережа для інтернету речей) на частоті 1800 МГц.

У грудні 2018 року міжнародна Vodafone Group і мобільний оператор "Vodafone Україна" уклали договір про використання глобальної IoT платформи Vodafone в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Алло" в I кв.-2024 відкрила п'ять магазинів і оновила 13

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА