13:35 28.09.2020

Господарський суд направив на повторний розгляд справу про розірвання договору ФДМ з "ЕСУ" про купівлю "Укртелекому"

3 хв читати
Господарський суд направив на повторний розгляд справу про розірвання договору ФДМ з "ЕСУ" про купівлю "Укртелекому"

Господарський суд Києва повторно відмовив Фонду держмайна (ФДМ) України в позові до ТОВ "ЕСУ" про розірвання приватизаційного договору купівлі-продажу 92,79% акцій "Укртелекому" і стягнення $81,9 млн пені за прострочення виконання зобов'язань із виконання інвестпрограми.

Згідно з рішенням суду, оприлюдненим у базі судових рішень, суд установив, що ТОВ "ЕСУ" в передбачений договором купівлі-продажу термін виконало своє зобов'язання із внесення інвестиції, тому з боку "ЕСУ" немає прострочення виконання зобов'язання за договором у цій частині, отже, правові підстави для застосування до нього встановленої законом відповідальності у вигляді пені немає.

Суд також установив, що підстав для розірвання договору купівлі-продажу акцій "Укртелекому" від 11 березня 2011 року немає, у зв'язку з чим вимога ФДМ про повернення пакета акцій "Укртелекому" в держвласність є безпідставною.

"Позивач не довів факту невиконання ТОВ "ЕСУ" умов договору купівлі-продажу пакета акцій та істотного порушення покупцем своїх зобов'язань, яке значною мірою позбавило б позивача (продавця) того, на що він розраховував під час укладення цього договору", - зазначається в тексті судового рішення.

Як повідомлялося, у вересні 2019 року Верховний Суд України частково задовольнив касаційну скаргу ФДМ і скасував рішення судів нижчих інстанцій, що відмовили в задоволенні позову ФДМ до ТОВ "ЕСУ" про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій "Укртелекому" і стягнення $81,9 млн пені за прострочення виконання зобов'язань із виконання інвестпрограми.

У серпні 2019 року виконавча служба заарештувала близько 93% акцій "Укртелекому" за борги перед Ощадбанком (Київ).

ФДМ подав до суду позов про розірвання договору з "ЕСУ" в середині травня 2017 року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн пені. До справи як третю особу на стороні відповідача було залучено Ощадбанк, в заставі в якого перебуває зазначений пакет акцій "Укртелекому".

У жовтні 2017 року Господарський суд Києва задовольнив позов ФДМ і вирішив повернути 92,791% пакет акцій "Укртелекому" в державну власність і стягнути $81,9 млн пені (2,0171 млрд грн) за невиконання інвестиційних зобов'язань. Потім у грудні це рішення підтвердив апеляційний господарський суд.

Проте на початку липня 2018 року Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу "ЕСУ" і направив справу на повторний розгляд суду першої інстанції.

"Ми вважаємо ухвалене рішення справедливим і надалі плануємо продовжувати обстоювати свої права, використовуючи всі процесуальні можливості", - прокоментували тоді агентству "Інтерфакс-Україна" це рішення в компанії "СКМ", яка є власником "ЕСУ".

ФДМ України за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" - за 10 млрд 575,1 млн грн. Група "СКМ" українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" в 2013 році.

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку в Україні, значна частина його клієнтів - держоргани, навчальні, адміністративні та медичні заклади, аварійні служби.

"Укртелеком" у I півріччі 2019 року збільшив EBITDA на 10,8% - більше ніж до 919 млн грн. Загальний дохід "Укртелекому" залишився на рівні майже 3,3 млрд грн порівняно з 3,249 млрд грн за аналогічний період минулого року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні у 2023 р. скоротилися кількість абонентів фіксованого зв'язку та доходи від послуг його надання - НКЕК

Дохід провайдерів фіксованого інтернету в Україні у 2023 році зріс на 25% - НКЕК

В українських онлайн-медіа зросла кількість політичної "джинси" - дослідження ІМІ

Україна приєдналася до WIPO ALERT для протидії піратським вебсайтам - Мінекономіки

Більшість українців не відповідають на дзвінки з невідомих номерів, лише 10% передзвонять - опитування Rakuten Viber

У Верховній Раді зареєстрували "законопроєкт про регулювання телеграму"

Китай вимагає від держустанов заміни іноземних ПК, серверів і ПЗ місцевими рішеннями - FT

Мін'юст США подав позов проти Apple, звинувативши компанію в монополізації ринку смартфонів

Кількість користувачів програми NovaPay за 3 міс. сягнула 100 тис.

"Київстар" у 2023 р. збільшив виручку на 8%, наростивши капітальні інвестиції на 6,8%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА