10:54 13.10.2020

НАІС планує відмовитися від сторонніх розробників ПЗ

2 хв читати
НАІС планує відмовитися від сторонніх розробників ПЗ

Держпідприємство "Національні інформаційні системи" (НАІС) ухвалило рішення створити на підприємстві штат розробників програмного забезпечення (ПЗ), щоб поступово відмовитися від послуг сторонніх компаній, повідомляється в офіційному прес-релізі підприємства у вівторок.

"Ми проаналізували результати співпраці зі сторонніми розробниками реєстрів, особливо на прикладі реагування на претензії до роботи реєстрів останніми місяцями, і вони мають критичні недоліки. По-перше, це швидкість та якість розробки програмного забезпечення. Ми відповідаємо перед суспільством за якісну роботу реєстрів, водночас у НАІС немає інструментів для оперативного вирішення проблемних питань", - зазначив генеральний директор ДП "НАІС" Олексій Бережний.

За його словами, інша, але не менш важлива проблема, - залежність держави від компаній, що розробляли реєстри та займаються їх підтримкою.

"Де-юре реєстри належать державі, але де-факто - ніхто сторонній не може прийти і просто так замінити поточних підрядників-розробників ПЗ. Ніхто не буде підтримувати і оновлювати систему, яка розроблена на чужій платформі. Це дуже важкий процес навіть за умови бездоганно сформованої технічної документації. У результаті залежність від конкретних підрядників заважає ефективній роботі як підприємства, так і реєстрів загалом", - пояснив Бережний.

Оновлена структура ДП "НАІС" дає змогу сформувати повний цикл розробки ПЗ - від архітектора, бекенд- та фротенд-девелоперів до тестувальників.

За словами Бережного, новий підхід у роботі дасть змогу підприємству позбутися залежності держави від сторонніх розробників ПЗ, забезпечить якість продукту та подальший контроль його роботи, і врешті-решт, зекономить державні кошти завдяки поступовій відмові від закупівлі послуг з розробки.

ДП уже розпочало пошук спеціалістів, які в подальшому розроблятимуть нові реєстри власними силами. Паралельно триватиме поступова передача підтримки старих реєстрів працівникам підприємства для їх подальшого обслуговування та оновлення.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в ДП, у штат розробників планують прийняти дев’ять осіб.

НАІС 11 серпня ввело в промислову експлуатацію оновлене програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців (ФОП) і громадських формувань (ЄДР), прийом даних в які був тимчасово призупинений з вечора 5 серпня.

Державне підприємство "Національні інформаційні системи" засноване Міністерством юстиції України в травні 2015 року. Організаційна структура ТОВ "НАІС": головне підприємство і 22 регіональних філії в обласних центрах України.

Основною метою діяльності підприємства є технічне, технологічне забезпечення створення та супроводу програмного забезпечення ведення автоматизованих систем єдиних і державних реєстрів, що створюються відповідно до наказів Мін’юсту, а також інших електронних баз даних, що створюються відповідно до законодавства України.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА