19:02 13.10.2020

Україна розраховує на підтримку Польщі в переході на систему обміну цифровими дозволами, готова розпочати пілоти найближчим часом

3 хв читати
Україна розраховує на підтримку Польщі в переході на систему обміну цифровими дозволами, готова розпочати пілоти найближчим часом

Україна розраховує на підтримку польської сторони в переході на систему обміну цифровими дозволами й уже найближчим часом готова розпочати перші пілотні проекти, повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України у вівторок із посиланням на главу відомства Владислава Криклія.

"З минулого року ми запровадили електронну систему розподілу дозволів, що прибрало більшість тих питань і зауважень, які були на ринку. Проте нам потрібно зробити ще один крок назустріч, і тут ми дуже розраховуємо на підтримку польської сторони в переході на систему обміну цифровими дозволами. Ми будемо першими країнами, які це зроблять. А це унеможливить бюрократію, пришвидшить обмін інформацією і, що важливо, покращить торговельні та економічні зв’язки між нашими країнами. Зі свого боку, ми готові реалізувати перші пілотні проекти вже найближчим часом", - заявив він під час виступу на українсько-польському економічному форумі в Одесі.

Міністр розповів, що цього року вперше за 30 років Україна відновить близько 6 тис. км автодоріг. Також за підтримки польської сторони активізовано процес реконструкції пунктів пропуску "Шегині" та "Краківець" за рахунок польського кредиту.

"Ми вже розпочали капітальний ремонт під’їзних шляхів Т-14 Яворів – Грушів та Н-22 Устилуг – Луцьк – Рівне і дуже швидко інтегруємося до європейської мережі. Пункти пропуску на державних кордонах мають, насамперед, нас не розділяти, а об’єднувати", - наголосив Криклій.

Крім того, глава Мінінфраструктури запросив польські компанії до активної участі в реалізації подальших концесій в Україні.

"Я також завжди ставлю за приклад концесійні залізничні вокзали у Польщі, і ми плануємо передати в концесію вокзали в наших містах. Переконаний, що найближчим часом "Укрзалізниця" розпочне реалізацію цих планів і стане надійним партнером і для польського, і для українського бізнесу", - підсумував глава відомства.

У свою чергу президент Польщі Анджей Дуда зазначив, що Польща зробить усе можливе, щоб виконати взяті на себе зобов'язання перед Україною за кількістю дозволів для українських автоперевізників.

"Ми намагаємося це зробити і сподіваємося, що електронна система на українській стороні теж дасть змогу перевірити, які з цих дозволів використовуються належним чином, а також сприятиме обмеженню незаконної торгівлі цими дозволами", - наводяться його слова на офіційному сайті президента Польщі.

За словами Дуди, одним із перспективних інтермодальних коридорів є сполучення з Одеси та інших українських портів через термінали на польсько-українському кордоні в Медиці з морським портом "Гданськ" і далі в Скандинавію, Велику Британію та інші країни Західної Європи.

"У контексті сполучення між Польщею і Україною важливу роль можуть відіграти термінали на прикордонному переході в Медиці, що належать групі PKP. Їхній потенціал іще не повністю використано, й варто зазначити, що вони можуть обслуговувати потяги з різною шириною колії. Польські термінали в Гливицях або Славкуві, які є інтермодальною перевантажувальною базою, розташованою на стику найзахіднішої ділянки залізничних ліній із широкою і стандартною колією, також підготовлені до виконання нових замовлень", - додав Дуда.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА