16:33 18.10.2020

Ракета SpaceX стартувала на орбіту з новою партією з 60 інтернет-супутників Starlink

2 хв читати
Ракета SpaceX стартувала на орбіту з новою партією з 60 інтернет-супутників Starlink

Важка ракета-носій Falcon 9 в неділю стартувала на орбіту з черговою партією з 60 міні-супутників для поповнення орбітальної групи глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink, повідомила компанія-розробник SpaceX.

Запуск 14-ї за рахунком групи інтернет-супутників Starlink було здійснено о 08:25 за часом східного узбережжя США (15:25 за Києвом) зі стартового комплексу 39А космічного центру імені Кеннеді у Флориді.

Через 8 хвилин 24 секунди після старту ракети багаторазовий перший ступінь американської ракети-носія Falcon 9 здійснив успішну керовану посадку на плавучу платформу Of course I Still Love You в Атлантиці. Цей перший багаторазовий щабель ракети-носія Falcon 9 було використано вшосте.

Це вже другий запуск за місяць. Попередня партія з 60 супутників Starlink була успішно запущена 6 жовтня. Орбітальну групу, яку SpaceX C почала розгортати в травні минулого року, вже налічує 773 космічних апаратів. Наразі компанія SpaceX є найбільшим супутниковим оператором в світі.

Після старту перший багаторазовий щабель ракети-носія SpaceX, який використовується для запусків вшосте, через 8 хвилин 24 секунди має здійснити керовану посадку на автоматичну плавучу платформу Of course I Still Love You, яка розміщена в Атлантиці за 633 км від космодрому на мисі Канаверал.

Крім того, спеціальні рятувальні морські судна Ms. Chief і Ms. Tree в Атлантиці матимуть "зловити" в надводні мережі або виловити з води дві стулки обтічника головної частини ракети, які після відділення спускалися на парашутах. Повторне використання обтічника дає змогу економити компанії SpaceX до $ 6 млн під час запусків своїх ракет.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальну групу з 12 тис. космічних апаратів цього типу (а в подальшому - з 30 тис.) для створення повномасштабної мережі, яка дасть змогу забезпечити жителів Землі широкосмуговим доступом в інтернет в будь-якому куточку планети. SpaceX повідомила, що вже в 2020 році супутники забезпечать інтернет-покриттям всю територію Північної Америки, а до 2021 року буде охоплена майже вся планета. Загальна сума інвестицій в реалізацію проекту оцінюється в $10 млрд.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА