17:06 01.12.2020

Суспільне мовлення в Україні недофінансоване, країна має погодити законодавство про аудіовізуальні ЗМІ з ЄС - звіт ЄС

2 хв читати
Суспільне мовлення в Україні недофінансоване, країна має погодити законодавство про аудіовізуальні ЗМІ з ЄС - звіт ЄС

Суспільна служба мовлення (Національна суспільна телерадіокомпанія України, НСТУ) залишається недофінансованою, що перешкоджає функціонуванню каналу, зазначається у щорічному звіті ЄС про реалізацію Угоди про асоціацію Україна-ЄС, оприлюдненому у вівторок у Брюсселі напередодні засідання Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбудеться 8 грудня.

"Тоді як ЗМІ, що належать олігархам, продовжують домінувати в медіа-ландшафті, НСТУ залишається недофінансованою, що перешкоджає функціонуванню каналу. Україна все ще повинна ухвалити законодавство про аудіовізуальні ЗМІ, яке погодило б його із законодавством ЄС", - зазначається у звіті з посиланням на зобов'язання України у рамках Угоди про асоціацію.

У ЄС наголошують, що зазначений закон важливий для підвищення регуляторної ролі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, оскільки її діяльність життєво важлива для забезпечення прозорості володіння ЗМІ, рівних умов для учасників ринку ЗМІ та стійкості до дезінформації.

Водночас у ЄС зазначають, що свобода ЗМІ, як і раніше, широко цінується в Україні, що є помітним досягненням у контексті російських кампаній щодо дезінформації.

Проте в ЄС також наголошують, що в Україні тривають випадки фізичних атак (деякі зі смертельним результатом) і залякування журналістів і працівників ЗМІ.

Також у звіті зазначається, що розслідування вбивства відомого журналіста Павла Шеремета в 2016 році досі не дало результатів.

Крім того, в ЄС зазначили, що закон про електронні комунікації (ухвалений парламентом, не підписаний президентом і повернений на доопрацювання до комітетів) є важливим кроком на шляху до секторальної реформи та зближення українського законодавства із законодавством ЄС про єдиний цифровий ринок.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА