12:54 07.12.2020

У США розроблено перший у світі мобільний застосунок для аналізу генома

2 хв читати
У США розроблено перший у світі мобільний застосунок для аналізу генома

Учені Лабораторії Колд-Спрінг-Гарбор (CSHL) розробили перший у світі мобільний аналізатор послідовності генома, новий застосунок для iPhone під назвою iGenomics, повідомляє портал наукової та технічної інформації Phys.org із посиланням на розробників.

"З'єднавши iPhone з портативним секвенатором ДНК, користувачі можуть створити мобільну генетичну лабораторію, що нагадує "трикодер" із "Зоряного шляху", - йдеться в повідомленні.

Застосунок знижує потребу в портативних комп'ютерах або великому обладнанні в польових умовах, що корисно для працівників, які вивчають питання пандемії та екології.

Користувачі можуть за допомогою AirDrop зв'язувати дані одні з одними, забезпечуючи аналіз ДНК у найбільш віддалених місцях, навіть у тих, де немає доступу до інтернету.

Застосунок для iPhone було розроблено на додачу до мініатюрних пристроїв для секвенування ДНК, що їх виробляє Oxford Nanopore, уточнюється в повідомленні.

Ад'юнкт-професор CSHL Майкл Шац зазначає, що алгоритм, зокрема, може бути використаний на космічних апаратах, оскільки є великий інтерес до секвенування ДНК у космосі.

Зазначається, що алгоритм iGenomics може швидко відображати послідовності ДНК вірусних патогенов, таких як вірус грипу або вірус Зіка, і визначати мутації, важливі для діагностики та лікування.

"Вони також надають онлайн-керівництво з аналізу інших вірусних геномів, наприклад, від пацієнта із SARS-CoV-2", - ідеться в повідомленні.

Шац вважає, що в найближчі пару років "у всіх нас також будуть свої власні секвенатори ДНК на своїх смартфонах".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА