17:01 12.02.2021

Кількість IT-фахівців в Україні до 2024 року зросте на 23% - дослідження BRDO

2 хв читати
Кількість IT-фахівців в Україні до 2024 року зросте на 23% - дослідження BRDO

Кількість випускників-бакалаврів IТ-спеціальностей в українських вишах значно зросте найближчими роками: у 2024 році диплом бакалавра отримає понад 20 тис. осіб у сфері IТ, що на 23% більше, ніж у 2020 році.

Про це свідчать результати "Аналізу IT-освіти у вишах України", розробленого експертами Офісу ефективного регулювання BRDO, повідомила прес-служба BRDO у п'ятницю.

Згідно з цим дослідженням, щороку попит на нових IT-фахівців в Україні становить 30-50 тис. осіб. У свою чергу університети щорічно випускають у середньому 16,2 тис. бакалаврів IT-спеціальностей. При цьому коледжі та технікуми готують у середньому 6,3 тис. молодших спеціалістів на рік, і ця кількість щорічно збільшується.

"Обсяг держзамовлення на IT-бакалаврів поступово зменшувався протягом п’яти років, проте його було суттєво розширено у 2020 році. На кількість ІТ-випускників у майбутньому також впливатиме позитивна демографічна ситуація і частка вступників, які обирають ІТ-спеціальності. Експерти розробили три сценарії, за якими ця частка може змінюватись", - йдеться у результатах аналізу.

Так, згідно з першим сценарієм "динамічного зростання", частка вступників на IТ-спеціальності продовжить зростання поточними темпами - до 16,1% у 2026 році. Відповідно, у 2030 році можна буде очікувати випуску 37,4 тис. нових фахівців, що приблизно відповідає поточній реальній зміні кількості фахівців на ринку.

Згідно зі сценарієм "стриманого зростання", частка вступників на IТ-спеціальності залишиться на наявному рівні - 12%. За цим сценарієм, у 2030 році можна очікувати випуску 27,8 тис. нових фахівців. Зростання кількості випускників за цим сценарієм досягається лише за рахунок демографічних змін.

Згідно зі сценарієм "уповільненого зростання", частка вступників на IТ-спеціальності поступово зменшуватиметься до 10% у 2026 році. Відповідно, у 2030 році можна очікувати випуску 23,2 тис. нових фахівців.

"Отже, система формальної вищої освіти наразі не задовольняє попиту ринку на IT-фахівців і, вочевидь, не зможе цього досягти в майбутньому. Перекваліфікація та неформальна освіта спеціалістів інших галузей, а також імміграція IT-фахівців та залучення іноземців дистанційно - не менш важливі "точки зростання" для людського капіталу IT-галузі, які перебувають поза формальною освітою", - зазначив керівник сектору ІСТ BRDO Ігор Самоходський, слова якого наводить прес-служба.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА