17:58 17.02.2021

НСТУ отримала частину "замороженої" застави за "Євробачення" у EUR9,3 млн, очікує отримання залишку добровільно

2 хв читати
НСТУ отримала частину "замороженої" застави за "Євробачення" у EUR9,3 млн, очікує отримання залишку добровільно

Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) наприкінці 2020 року отримала частину "замороженої" застави за "Євробачення" у розмірі EUR9,3 млн.

Відповідна інформація викладена у документі, оприлюдненому на сайті Кабінету Міністрів.

"3 грудня 2020 року ПАТ "НСТУ" отримало лист від Європейської мовної спілки, яким підтверджується повернення суми фінгарантії на рахунку НСТУ в розмірі EUR9,3 млн. 8 грудня 2020 ПАТ "НСТУ" звернулося до Європейської мовної спілки з вимогою повернути другу частину коштів фінансової гарантії", - йдеться у документі.

Зазначається, що згідно з рекомендаціями юридичного радника України на сьогодні доцільно спробувати досягти згоди сторін на повернення українській стороні залишку гарантії, а в разі недосягнення відповідних домовленостей, розглянути питання про стягнення зазначеної суми з Європейської мовної спілки (EBU) у судовому порядку.

"У випадку, якщо залишок гарантії в сумі EUR5,7 млн добровільно не повернутий у розумні терміни, юридичний радник підготує і подасть позов до відповідного іноземного юрисдикційного органу", - наголошується в документі.

Інтереси держави у справі повернення коштів фінгарантії з 2017 року представляє швейцарська юридична фірма Jacquemoud & Stanislas.

Як повідомлялося, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 липня 2016 року №568-р "Деякі питання підготовки та проведення у 2017 році в Україні пісенного конкурсу "Євробачення" було погоджено складання Національною телекомпанією України договору з "Державним експортно-імпортним банком України" щодо придбання зазначеним товариством як повіреним EUR15 млн, отриманих від Національної телекомпанії України для подальшого перерахування на рахунок Європейської мовної спілки як гарантії для забезпечення виконання умов договору про проведення у 2017 році в Україні "Євробачення".

Унаслідок реорганізації Національної телекомпанії України правонаступником телекомпанії з січня 2017 року стало ПАТ "НСТУ".

Європейська мовна спілка 18 травня 2017 року повідомила ПАТ "НСТУ" про блокування фінгарантії на підставі повідомлення Женевського управління зі стягнення боргів у зв'язку з пред'явленням вимоги третьої особи, боржником якої є ПАТ "НСТУ", що зробило неможливим повернення коштів до держбюджету.

Підставою для блокування коштів є суднова справа за позовом Euronews S. A. про стягнення EUR10,5 млн на підставі порушення умов ліцензійної угоди від 21 жовтня 2010 року.

У липні 2020 року громадський мовник "Суспільне" повністю погасив заборгованість держави у розмірі EUR10,5 млн перед АТ "Євроньюс".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА