15:23 27.02.2021

"Дані - це новий кисень": STEM is FEM навчив українських дівчат орієнтуватися у світі ІТ-спеціальностей

3 хв читати
"Дані - це новий кисень": STEM is FEM навчив українських дівчат орієнтуватися у світі ІТ-спеціальностей

У 2019 році в світі було інвестовано $26.6 млрд у 2235 стартапів, пов’язаних із АІ та ML. Для порівняння, у 2014 році ця сума складала $4.2 млрд, а у 2017 - $16 млрд. За попередніми підрахунками експертів, у 2020 році ця сума виросла ще більше, навіть попри пандемію коронавірусу, а у 2021 продовжить зростати.

Саме тому благодійний освітній проєкт STEM is FEM обрав ці дисципліни темою свого 9-го навчального модулю, об’єднавши під назвою «Computer science», розповів ініціатор проєкту, інвестор та IT-бізнесмен Сергій Токарєв. За його словами, протягом двох днів провідні спеціалістки з Computer science знайомили дівчат із особливостями роботи у цих напрямках.

Керівниця консалтингового відділу компанії Data Science UA Ніка Тамайо Флорес розповіла, чому саме штучний інтелект та машинне навчання сьогодні є найпровіднішими галузями в ІТ. Експертка пояснила – наразі у світі і, зокрема в інтернеті, накопичилося забагато даних, аби їх можна було аналізувати людям вручну. Саме тому програми, що здатні ефективно обробляти великі масиви даних, будуть користуватися все більшим і більшим попитом.

«Дані – це новий кисень. Проте дані – ще не інформація, це просто сирі факти. Аби отримати з них користь, їх треба обробити. Наприклад, Google та Airbnb використовують зібрані дані аби зробити максимальну персоналізацію для користувачів. Якщо ми зробимо однаковий запит з різних пристроїв, ми побачимо різні результати, наприклад, різне фото однієї квартири буде показуватися першим, аби нас зацікавити. Netflix та Spotify так само. Вони аналізують не лише теги, але навіть схожість хвиль у піснях аби пропонувати нам найбільш релевантні треки» – розповіла пані Флорес.

Керівниця команди з мобільної розробки Reface Марина Русакова додала – обидві ці галузі не лише наразі найперспективніші, але й найцікавіші. Проте, при виборі роботи, слід враховувати і додаткові фактори.

«Дуже важливо правильно обрати спеціалізацію не лише з технічної точки зору, але й з точки зору сфери діяльності. Розробляти можна як щось веселе, на кшталт ігор, так і серйозне – у сфері логістики, фінансів тощо. Мені пощастило, у Reface я знайшла усе, що мені необхідно – я працюю у розважальній сфері серед людей, які неймовірно обізнані у нейромережах та які стали моїми друзями», – наголосила пані Русакова

Керуюча партнерка та співзасновниця IT-компанії Pawa Ганна Шувалова розповіла дівчатам, як побудувати вдалий ML-стартап. Експертка порадила орієнтуватися не лише на інвесторів безпосередньо, а також на крупні компанії – TikTok, Netflix, Apple, Facebook, Google, Tesla та інші. Усі вони постійно шукають розвитку і будь-які ідеї можуть їх зацікавити.

«Найважчий етап – перший. Лише 20% AI- та ML-проєктів проходять дослідницьку стадію і стають бізнесами. Тому головною складовою успіху стартапу є корисна та цікава ідея. Далі її треба перетворити на якісний продукт. Для цього потрібна злагоджена команда та грамотна реалізація. Найкраще будувати бізнес-модель за допомогою бізнес-canvas. І, нарешті, потрібен і суб’єктивний фактор – удача. Хоча і на неї теж можна вплинути, розрахувавши правильний момент виходу на ринок, проводячи вдалий маркетинг, грамотний рекрутинг тощо», – зауважила пані Шувалова.

Модуль закінчився творчим конкурсом. В чому полягала його суть, розповів ініціатор проєкту STEM is FEM Сергій Токарєв.

 

«Дівчата змагалися у тому, хто вигадає найкращу ідею використання штучного інтелекту для розв’язання певної соціальної проблеми. Ми побачили багато цікавих та корисних концептів. Та перемогу отримала Марія Калініченко із Дніпра із проєктом робота - спортивного тренера для людей із обмеженими фізичними можливостями та паралімпійців», – поділився Токарєв.

В якості призу дівчина отримала Apple iPad 8 10.2" 128Gb.

Зазначимо, STEM is FEM – благодійний освітній проєкт, що популяризує технічні спеціальності серед українських школярок та бореться із ґендерними стереотипами у науковій та професійній сфері. Детальніше про проект можна дізнатися на сайті STEM is FEM та офіційних сторінках у Facebook та Instagram.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА