19:10 28.04.2021

Кабмін затвердив порядок надання субвенцій територіальним громадам на підключення до оптичного інтернету

2 хв читати
Кабмін затвердив порядок надання субвенцій територіальним громадам на підключення до оптичного інтернету

Кабінет Міністрів України затвердив порядок використання субвенції територіальним громадам на підключення до оптичного інтернету закладів соціальної інфраструктури у селах, де його немає.

Відповідне рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу.

Для забезпечення сіл швидкісним інтернетом уряд планує витратити 500 млн грн.

"Наразі відбувається попередній збір заявок на отримання цього фінансування, він триває до кінця цього тижня. На сьогодні отримано понад 750 заявок, за якими понад 4,5 тис. сіл претендують на підключення до інтернету", - сказав під час брифінгу після засідання Кабміну заступник міністра цифрової трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

У свою чергу керівник експертної групи з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри Андрій Набок повідомив, що відомство вже опрацювало 600 заявок і перевірило їх на предмет дотримання правил, які прописані в порядку надання субвенції.

За його словами, однією з проблем у подачі заявок є подача вже підключених сіл для фінансування.

"Виїзні комісії фізично перевіряють населені пункти на факт наявності там оптичних мереж", - сказав він, уточнивши, що якщо село вже підключено, то його не можна подавати у рамках фінансування.

Другою проблемою, як зазначив Набок, є завищені суми фінансування. Це різниця між фактичними запитами операторів для підключення сіл і сумами, які подають безпосереднього голови громад.

"Ми зменшили суму фінансування на 260 млн грн - фактично це села, які подалися за населеними пунктами, де вже є підключення, і села, які подали завищену суму заявок", - розповів він.

За словами Шелеста, для подачі офіційних заявок у громад буде 10 робочих днів. "Після того як ми їх зберемо, вони будуть оброблені та затверджені комісією, потім Кабміном. Потім постанову буде затверджено бюджетним комітетом Верховної Ради. Далі гроші надійдуть на місця, де вони вже де-факто накопичуються на казначейських рахунках із березня. І після цього місцеві громади зможуть оголосити тендери та наймати операторів для підключення соціальних об'єктів", - додав заступник міністра.

За його словами, очікується, що цей процес активно розпочнеться у червні-липні поточного року, а починаючи з липня-серпня інтернет почне з'являтися у більшій кількості сіл.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має власні розробки, які допоможуть перебити телевізійний сигнал РФ у прикордонні, - Зеленський

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА