16:28 26.05.2021

Україна увійшла до топ-5 країн походження мереж акаунтів, які демонструють скоординовану недостовірну поведінку у Facebook

3 хв читати
Україна увійшла до топ-5 країн походження мереж акаунтів, які демонструють скоординовану недостовірну поведінку у Facebook

Американська компанія Facebook у 2017-2020 рр. виявила та видалила понад 150 мереж акаунтів за скоординовану недостовірну поведінку.

Згідно зі звітом компанії, до топ-5 країн за походженням мереж акаунтів, які демонструють скоординовану недостовірну поведінку, увійшли: Росія - 27 заблокованих мереж (більшість операцій були пов'язані з "фабрикою тролів" (15), спецслужбами (4) та сайтами ЗМІ (2); Іран - 23 (більшість операцій були пов'язані з урядом, включаючи державну телерадіокомпанію (9); М'янма - 9 (військові та поліція - 6); США - 9 ("політики, які просувають теорії змови" та другорядні політики (3), PR або консалтингові фірми (2), сайти ЗМІ (2); Україна - 8 (PR і рекламні агентства (3), політичні партії (2).

"Більш ніж зі 150 операцій скоординованої недостовірної поведінки, які ми закрили у всьому світі, майже половина були внутрішніми за своїм характером. Трохи менша частина була орієнтована виключно на зарубіжні країни, а решта були націлені на аудиторію і вдома, і за кордоном", - зазначають у Facebook.

Країни, на які були спрямовані інформаційні кампанії у Facebook у 2017-2020 рр.: зовнішні кампанії (США - 26, Україна - 11, Велика Британія - 11, глобально - 7, Лівія - 6, Судан - 6); внутрішні (М'янма - 9, США - 8, Україна - 6, Бразилія - 6, Грузія - 5).

Говорячи про заблоковані мережі, у Facebook зазначили, що компанія ускладнила зловмисникам можливість успішно виконувати масові операції впливу, які транслюють повідомлення цільовій аудиторії у великих масштабах. Однак деякі з них намагалися уникнути виявлення, перейшовши до вужчих кампаній, які використовують менше ресурсів та фокусуються на вузькоцільовій аудиторії.

"Так, у травні 2019 року ми видалили іранську мережу, яка використовувала невелику кількість фейкових акаунтів, які видавали себе за журналістів та інших вигаданих особистостей, для поширення свого контенту. Ця кампанія безпосередньо стосувалася політиків, репортерів, вчених, дисидентів та інших. Їхні вигадані персонажі відправляли листи редактору та писали гостьові колонки у газетах США, маскуючись під журналістів, які просять інтерв'ю у політиків. Їм вдалося оприлюднити свою роботу в низці видань, але майже не було підписників у Facebook", - розповіли про один із таких випадків у Facebook.

В іншому випадку на початку 2020 року Facebook виявив і вилучив мережу російської військової розвідки, яка зосереджувалася в Україні та сусідніх країнах.

"Вони створили фальшивих персонажів, які працювали на форумах для ведення блогів і в різних соціальних мережах. Деякі з них видавали себе за цивільних журналістів і намагалися зв'язатися з політиками, журналістами та іншими громадськими діячами в регіоні. Як і у випадку з іранською мережею, описаною вище, ця операція не зібрала велику кількість підписників у Facebook, коли ми її видалили, але деякі з її блогів були підхоплені торговельними точками, некерованими операцією", - розповіли у Facebook.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА