09:57 03.06.2021

Мовний омбудсмен наголосив на недотриманні трьома телеканалами обов'язкової частки державної мови у вечірньому прайм-таймі

1 хв читати
Мовний омбудсмен наголосив на недотриманні трьома телеканалами обов'язкової частки державної мови у вечірньому прайм-таймі

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь звернувся до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням вжити заходів з огляду на недотримання трьома телеканалами обов'язкової частки державної мови у вечірньому прайм-таймі та порушення норм про мову реклами.

"Протягом тижня (з 17 по 23 травня) секретаріатом уповноваженого із захисту державної мови був здійснений оперативний моніторинг вечірнього ефіру (прайм-тайм з 18:00 до 22:00) чотирьох українських телеканалів: ICTV, "1+1", "Інтер" та "Україна". Моніторинг здійснювався з використанням медіасервісів для трансляції ефірних каналів", - ідеться в повідомленні прес-служби омбудсмена в соцмережі Facebook.

Зазначається, що за результатами моніторингу зафіксовано порушення закону про мовні квоти на трьох телеканалах: "1+1", "Інтер" та "Україна".

Було встановлено, що тривалість передач і фільмів, виконаних державною мовою в загальному тижневому обсязі мовлення телеканалу "Україна" становить 69,9%, "1+1" - 70,9%, "Інтер" - 72,9%. Водночас, відповідно до закону, така частка на загальнонаціональних каналах має становити щонайменше 75%.

Виявлено також порушення ч. 3 ст. 32 закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", згідно з якою мовою реклами на телебаченні є державна мова. Так, трансляція реклами (анонсів передач, фільмів), в яких використовувався не державна мова, здійснювалася телеканалами "Інтер" і ICTV.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА