12:08 13.07.2021

Держспецзв'язку пропонує встановити антишпигунські фільтри у мобільних мережах

2 хв читати
Держспецзв'язку пропонує встановити антишпигунські фільтри у мобільних мережах

Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації (Держспецзв'язку) пропонує встановити в українських мобільних мережах спеціальні фільтри, щоб за дзвінком не шпигували зловмисники.

Відповідний проект наказу "Про затвердження технічних вимог до мереж мобільного зв’язку України і технічних засобів телекомунікацій щодо моніторингу та фільтрації трафіку" оприлюднено на сайті відомства.

У супутніх документах до нього зазначається, що цей проект був розроблений для виконання доручення першого віце-прем'єра-міністра - міністра економрозвитку у лютому 2017 року. Йому передував лист заступника секретаря РНБО.

У проекті зазначено, що необхідність його розробки виникла через те, що недостатня нормативно-правова база у сфері телекомунікацій призвела до несанкціонованого втручання в роботу та використання телекоммереж. Наслідком цього став витік інформації про місцеперебування кінцевого обладнання відповідних абонентів у мережах рухомого (мобільного) зв'язку та передача цієї інформації зловмисникам.

Так, для запобігання несанкціонованому втручанню в роботу та/або використанню телекомунікаційних мереж, як зазначають у відомстві, необхідно застосовувати моніторинг і фільтрацію трафіку в точках взаємоз'єднання мереж. Вирішенням цього питання є застосування SMS Home Routing (SMS-фільтр), який передбачає модифікацію обробки вхідних SMS у такий спосіб, щоб доставкою SMS до кінцевого обладнання абонента керувала його домашня мережа.

"Усі вхідні запити Send Routing Info_for_SM MAP, що стосуються кінцевого обладнання власних абонентів телекомунікаційної мережі, перенаправляються для обробки у SMS-маршрутизатор. У відповідь SMS-маршрутизатор посилає підтвердження sendRoutingInfo_for_SM ack, зазначивши адресу SMS-маршрутизатора замість адреси MSC/VLR, і спеціально згенероване (замість реального) значення IMSI. Отже, стороні, яка надіслала запит, не повідомляється реальне місцеперебування кінцевого обладнання абонента та його IMSI", - пояснили у відомстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА