16:24 21.07.2021

Глобальний дефіцит чипів наздогнав виробників смартфонів - WSJ

2 хв читати
Глобальний дефіцит чипів наздогнав виробників смартфонів - WSJ

Глобальний дефіцит напівпровідникової продукції починає негативно позначатися на випуску смартфонів, пише The Wall Street Journal.

Постачання сповільнюються, а покупці вперше за багато років бачать значне зростання цін. Деяким компаніям довелося скоротити обсяги виробництва та відкласти випуск нових пристроїв.

Як зазначає видання, виробники смартфонів протягом більшої частини року уникали проблем, із якими через брак чипів зіткнулися компанії, що випускають автомобілі, персональні комп'ютери та побутову техніку. Це було пов'язано з тим, що виробники телефонів закуповують ключові деталі приблизно на півроку вперед - але тепер і їхні запаси підійшли до кінця.

Світові постачання смартфонів у січні-березні 2021 року зросли на 20% у річному вираженні і на 4% порівняно з тим самим періодом 2019 року, свідчать дані дослідницької компанії Counterpoint Research.

Здавалося, що 2021 рік для галузі буде кращий, ніж попередній, завдяки розгортанню вакцинації проти COVID-19, зняттю карантинних обмежень і збільшенню витрат населення. Минулого року постачання смартфонів у світі досягли дна у квітні-червні на тлі закриття економік багатьох країн через коронавірус.

Історично обсяги постачань смартфонів у другому кварталі перевершують показники першого кварталу, пише WSJ. Але цей рік, мабуть, стане винятком, незважаючи на великі сподівання. За оцінками Counterpoint, постачання загалом у галузі знизилися на 10% у другому кварталі порівняно з першим.

Тим часом продаж смартфонів в іншу частину року, як очікується, буде приблизно на рівні 2019 і 2020 років. Згідно з прогнозом Counterpoint Research, світові постачання смартфонів у другому півріччі становитимуть загалом приблизно 771 млн одиниць, що лише на 1,3% більше, ніж за аналогічний період роком раніше, коли було відвантажено 761 млн одиниць. Цей показник міг би бути вищим, якби не нестача комплектувальних, вважає директор із досліджень Counterpoint Research Тарун Патак.

Зростання цін на комплектувальні, зумовлене дефіцитом чипів, поки що вдається подолати за рахунок підвищення цін на пристрої. Середня оптова ціна на телефони у всьому світі зросла на 5% у квітні-червні, за даними аналітичної компанії Strategy Analytics. Це контрастує з практикою останніх років, коли ціни не піднімалися більше ніж на 2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна має власні розробки, які допоможуть перебити телевізійний сигнал РФ у прикордонні, - Зеленський

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА