14:10 20.10.2021

"Ресурсний" законопроект є негативним сигналом для інвесторів телеком-ринку - "Київстар"

3 хв читати
"Ресурсний" законопроект є негативним сигналом для інвесторів телеком-ринку - "Київстар"

Збільшення рентної плати за радіочастоти і підвищувальні коефіцієнти, передбачені в законопроекті №5600, можуть негативно позначитися на подальшому розвитку телеком-галузі, вважає найбільший мобільний оператор України компанія "Київстар".

"За останні п'ять років мобільні оператори інвестували понад 74 млрд грн у 3G/4G-мережі та забезпечили 4G-покриття для 89% населення України. Однак подальший розвиток нових технологій може загальмуватися через плани уряду підвищити рентну плату за радіочастоти і небажання скасувати на законодавчому рівні підвищувальні коефіцієнти, які застосовують до ренти", - наголошують у "Київстарі".

Оператор нагадав, що у жовтні 2019 року під час інвестиційного форуму в Маріуполі мобільні оператори підписали з урядом меморандум про подолання цифрового розриву між містами та селами. Уряд зобов'язався сприяти цьому, зокрема ухвалити окремий закон про чотирирічний мораторій на підвищення фіскального навантаження на галузь, який досі не подано на розгляд Верховної Ради. Замість цього в законопроекті №5600 пропонується чергове підвищення рентної плати за радіочастоти на 5%, а також зафіксовано підвищувальні коефіцієнти за концентрацію радіоспектра та фрагментований спектр, які впроваджувалися як тимчасовий захід для стимулювання перерозподілу частот (рефармінг).

"В умовах глобальної фінансової кризи та падіння ринків через COVID важливо створювати механізми для перезавантаження економіки держави, зокрема - інвестиційних стимулів. Це особливо стосується телеком-галузі, яка є інфраструктурою, і від неї залежить розвиток економіки та функціонування тисяч підприємств", - наголошує директор з регуляторного забезпечення "Київстар" Олександр Когут.

На думку оператора, збільшення рентної плати за радіочастоти та підвищувальні коефіцієнти може негативно позначитися на подальшому розвитку телеком-галузі. Зокрема, додаткове фіскальне навантаження на галузь суперечить зобов'язанням уряду за меморандумом 2019 року і може загальмувати розвиток 4G у сільській місцевості та на автошляхах.

Рентна плата за радіочастоти, які використовують для зв'язку 2G, 3G, 4G, - найвища. Водночас до цих частот також застосовуються передбачені законопроектом підвищувальні коефіцієнти.

У "Київстарі" зазначають, що через індексацію рентної плати та невирішеність питання про підвищувальні коефіцієнти компанія змушена буде платити 125 млн грн щорічно додаткових податкових платежів, що еквівалентно забезпеченню зв'язком 4G щонайменше 150 сіл.

"Розвиток нових мобільних технологій, зокрема 5G, вимагає купівлі нових частот. Однак система підвищувальних коефіцієнтів, яка продовжує "вимивати" фінансовий ресурс компанії, робить такі кейси непривабливими. Тобто під питанням потенційні аукціони на частоти 2100 МГц, 700 МГц, 3500 МГц, які могли б принести державному бюджету мільярди гривень додаткових надходжень лише від плати за ліцензії та щорічної плати за спектр, який нині належить державі і не використовується", - наголошують у "Київстарі".

Також оператор зазначив, що, згідно з офіційними даними Державної податкової служби, телеком-галузь навіть без індексації ренти стабільно вже чотири роки поспіль нарощує суми податків на 1-2 млрд грн на рік.

Крім того, в Україні стабільно зберігаються одні з найдешевших у світі тарифів за послуги мобільного зв'язку, однак, як наголошують у "Київстарі", через інфляцію, подорожчання електроенергії, зростання операційних витрат, податкове навантаження та необхідність збільшувати інвестиції телеком-індустрії стає дедалі складніше утримувати настільки низькі ціни.

"Допомога державі в розвитку основ для цифровізації, розвиток нових технологій у неприбуткових, малонаселених і віддалених районах вимагає від мобільних операторів постійного пошуку джерел доходів для інвестицій та їх повернення в майбутньому. Тому ми просимо уряд дотримуватися зобов'язань, які були надані мобільним операторам, а народних депутатів під час розгляду законопроекту №5600 не підтримувати положення, які можуть загальмувати розвиток телеком-галузі", - заявив Олександр Когут.

Як повідомлялося, про невідповідність "ресурсного" законопроекту меморандуму про розвиток 4G-зв'язку раніше заявляли також оператори "Vodafone Україна" та lifecell.

Директор директорату мобільного та фіксованого широкосмугового доступу до мережі інтернет Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" також заявив, що ухвалення "ресурсного" законопроекту негативно вплине на розвиток мереж доступу до інтернету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА