17:11 21.10.2021

Підвищення фіскального навантаження на мобільних операторів у "ресурсному" законопроекті може призвести до інвестарбітражів - юристи

3 хв читати
Підвищення фіскального навантаження на мобільних операторів у "ресурсному" законопроекті може призвести до інвестарбітражів - юристи

Підвищення фіскального навантаження на мобільних операторів, передбачене в законопроекті №5600 ("ресурсний" законопроект), суперечить зобов'язанням держави, зафіксованим у меморандумі з операторами, підписаному під час Інвестиційного форуму в Маріуполі 2019 року.

"Ситуація зрозуміла і прозора. Є зобов'язання, які країна взяла на себе в особі Кабінету Міністрів, підписавши меморандум з мобільними операторами в 2019 році. Цим меморандумом країна взяла на себе зобов'язання, зокрема, не підвищувати фіскальне навантаження на операторів. Нині законопроектом №5600 держава, навпаки, піднімає фіскальне навантаження, порушуючи свої зобов'язання перед операторами. Невиконання своїх зобов'язань державою відкриває операторам пряму дорогу до інвестарбітражів", - прокоментували розгляд "ресурсного" законопроекту агентству "Інтерфакс-Україна" в юркомпанії Hillmont Partners.

При цьому пояснили, що кожен оператор є материнську компанію - нерезидента України. Відповідно, їхні інвестиції потрапляють під договори про захист інвестицій, укладені між їхніми країнами та Україною.

Водночас у меморандумі прописано, що сторони розглядають його "як декларацію про наміри, що не приводить до юридичних або фінансових наслідків або зобов'язань для будь-якої зі сторін і яка не вважатиметься відмовою від законних прав".

Однак, на думку юристів, це формулювання також може бути предметом окремого розгляду в інвестиційному арбітражі і стати причиною повернення операторами своїх інвестицій в інфраструктурні об'єкти держави, яка, по-суті, отримала додаткове благо без зустрічного задоволення зобов'язань.

"Інвестарбітражі - дуже дороге задоволення. Лише їх супровід коштує мільйони доларів. І це не рахуючи того, що оператори зможуть відсудити підвищення ренти плюс, з шансами, усі інвестиції, зроблені в рамках роботи за домовленостями меморандуму. Усе це призведе до великої шкоди для країни, а також до можливої ізоляції України в міжнародному бізнес-середовищі", - вважають у Hillmont Partners.

Оператор мобільного зв'язку компанія "Київстар" також відзначає невідповідність норм законопроекту раніше укладеному з ринком меморандуму.

"Мобільні оператори виконують свої зобов'язання за меморандумом, який було підписано з урядом стосовно взаємних зобов'язань щодо розвитку в Україні технологій 3G/4G. За останні п'ять років оператори інвестували для цього 74 млрд грн сукупно. І продовжують будувати мережі швидкісного інтернету, щоб створювати основи для цифровізації Україна. Ми очікуємо, що уряд також виконуватиме свої зобов'язання", - прокоментував нинішню ситуацію агентству "Інтерфакс-Україна" директор з регуляторного забезпечення "Київстару" Олександр Когут.

Аналогічну думку висловили і в компанії "Vodafone Україна".

"Ми підтримуємо позицію ринку про те, що підняття РЧР-ренти на 5%, передбачене проектом, порушує домовленості держави та індустрії, зафіксовані у відповідному меморандумі в 2019 році. Ми повністю виконуємо свою частину домовленостей і розраховуємо, що і держава також дотримуватися своїх", - заявила в коментарі агентству GR-директор "Vodafone Україна" Ольга Дейнега.

Як повідомлялося, про невідповідність "ресурсного" законопроекту меморандуму про розвиток 4G-зв'язку раніше заявляли також оператори "Vodafone Україна" та lifecell.

Директор директорату мобільного та фіксованого широкосмугового доступу до мережі інтернет Міністерства цифрової трансформації Юрій Мацик в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" також заявив, що ухвалення "ресурсного" законопроекту негативно вплине на розвиток мереж доступу до інтернету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

Samsung повернув собі лідерство на світовому ринку смартфонів у I кв. - IDC

Міноборони оцифрувало дані про чоловіків призовного віку, які можуть бути мобілізовані в усіх регіонах України - заступник міністра

СБУ з початку 2024 р. викрила 11 ворожих агентурних мереж - Малюк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА