18:14 21.10.2021

ВР має намір створити нового регулятора для галузі інтернету й мобільного зв'язку

2 хв читати
ВР має намір створити нового регулятора для галузі інтернету й мобільного зв'язку

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект №6055 "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку".

Законопроект у першому читанні в четвер підтримали 230 народних депутатів за необхідних 226 голосів.

Комісія працюватиме замість НКРЗІ (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації), чию діяльність регулював закон "Про телекомунікації", проте його положення лише частково відповідають вимогам загальноєвропейського законодавства.

"Для виконання Угоди про асоціацію (з ЄС - ІФ) та в межах зовнішньополітичної ініціативи "Східне партнерство" було розроблено законопроект, який оновлює структуру у сфері електронних комунікацій. Вона прозоро призначатиме членів комісії на відкритих конкурсних засадах, матиме незалежність у прийнятті рішень, а всі процеси всередині будуть відкритими", - коментують ухвалення відповідного законопроекту в Міністерстві цифровий трансформації.

Регулятор, зокрема, буде:

- визначати населені пункти без інтернету, мобільного зв'язку та забезпечувати надання таких послуг;

- здійснювати державний контроль за діяльністю операторів/провайдерів і постачальників поштових послуг;

- здійснювати позасудове врегулювання спорів між споживачами та операторами/провайдерами, а також позасудове врегулювання спорів щодо доступу до інфраструктури;

- моніторити якість електронних комунікаційних послуг.

"Мінцифри підтримує прийняття законопроекту у першому читанні, однак хоче зазначити, що він потребує додаткового опрацювання у частині фінансової незалежності (фінансування регулятора має відбуватися за рахунок спеціального фонду), інституційної незалежності та прибирання повноважень, які відсутні у відповідній Директиві ЄС (обов’язкова ідентифікація абонентів та ведення IMEI реєстру)", - наголошують у міністерстві.

На думку Мінцифри, закріплення правового статусу регуляторного органу на законодавчому рівні, його повноважень і незалежності - повністю відповідає європейським підходам.

"Це створить передумови для входу України в Єдиний європейський цифровий ринок, оскільки сфера електронних комунікацій є основою для розвитку цифрових послуг", - відзначають в Мінцифри.

Як повідомлялося, Офіс ефективного регулювання BRDO вважає законопроект №6055 таким, що нівелює незалежність регулятора і закликає до його доопрацювання.

Зокрема, у BRDO вважають непрозорою норму щодо того, що президент України створює Експертну раду з питань цифровізації, яка впливає на призначення та звільнення членів регулятора. Також в Офісі ефективного регулювання до законопроекту є і низка інших зауважень, зокрема до повноважень регулятора, які дають змогу йому впровадити обов'язкову реєстрацію абонентів, і створення умов для того, щоб зобов'язувати споживачів самостійно перевіряти легальність придбаних телефонів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Витрати на генеративний ШІ в АТР досягнуть $26 млрд до 2027 року

Tesla просить акціонерів повторно схвалити винагороду Маска в $56 млрд, скасовану судом

Apple розгляне можливість виробництва пристроїв в Індонезії - Кук

ЦПД спільно з TikTok мають намір блокувати "сумнівні" акаунти

Клієнти банків зможуть надсилати довідки про доходи та низку інших документів через "Дію"

Рішення про скасування арешту 19,8% корпоративних прав lifecell дасть змогу закрити угоду з NJJ у максимально короткий термін - CEO "Датагруп-Воля"

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЗАДОВОЛЬНИВ ПОЗОВ LIFECELL, ЗНЯВШИ АРЕШТ ІЗ 19,8% КОРПОРАТИВНИХ ПРАВ КОМПАНІЇ

Фрідман не отримає жодного цента від продажу lifecell, як і передбачають транзакційні документи - Шелемба

SpaceX вивела на орбіту нову групу інтернет-супутників Starlink

Samsung повернув собі лідерство на світовому ринку смартфонів у I кв. - IDC

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА